İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası Tahran'da kutlama: Bayraklarla sokağa indiler

İran'dan 'saldırılar sonuçlandı' açıklaması: İsrail yeniden saldırırsa müdahale daha şiddetli olur İran'ın Birleşmiş Milletler Diplomatik Misyonu'ndan yapılan açıklamada, İsrail'e yönelik saldırının BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayandığı vurgulandı. "Saldırılar sonuçlandı" vurgusu yapılan açıklamada, "İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa, İran’ın cevabı daha şiddetli olacak." denildi. Öte yandan açıklamada ABD'ye iki ülke arasındaki gerilimden uzak durması gerektiği mesajı verildi.

İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası Tahran'da kutlama: Bayraklarla sokağa indiler
14 Nisan 2024 - 04:03 - Güncelleme: 14 Nisan 2024 - 07:10
İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası Tahran'da kutlama: Bayraklarla sokağa indiler
 GirişTarihi: 14.04.2024 02:59 Güncelleme Tarihi: 14.04.2024 04:28
Son dakika haberleri: Dünya alarmda... İran, İsrail'e İHA ve füze saldırısı başlattı! İran: Mesele sonuçlandı
İran'da "misilleme" kutlaması! Binlerce kişi sokaklara akın etti 
Dünya alarmda: İran İsrail'e İHA saldırısı başlattı


İsrail ordusu, İran'ın, insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını, İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin dronları izlediğini açıkladı. İran devlet televizyonu da İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını açıkladı. Bölge ülkeleri de hava sahalarını kapattı. İran'ın İsrail'e saldırısının ardından Kudüs, Tel Aviv ve bazı kentlerde sirenler çalarken gökyüzünde yer yer patlama sesleri duyuldu.
İran’ın İsrail’e saldırısı sonrası Tahran’da kutlama: Bayraklarla sokağa indilerİran devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun İsrail'deki hedeflere yönelik kapsamlı İHA operasyonunun başladığını duyurdu. Saldırı sonrası Tahran'da birçok kişi Filistin ve İran bayraklarıyla meydanlara çıktı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.
İran, İsrail topraklarını insansız hava aracı ve füzelerle hedef aldı.
İran'da misilleme kutlaması
Son dakika haberleri: Dünya alarmda... İran, İsraile İHA ve füze saldırısı başlattı İran: Mesele sonuçlandıİran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Siyonist rejimin Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarına düzinelerce insansız hava aracı ve füze ateşledi" ifadeleri yer aldı.
İran İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başlattı: İsrail'in radar sistemlerine siber saldırı düzenleniyor
İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu. ABD basını İran'ın İsrail'e 48 saat içerisinde saldırı düzenleyeceğini, bunu İranlı yetkililerden öğrendiklerini belirtmişti. İran'ın İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başladı. İHA'ların 4-6 saat içerisinde İsrail topraklarına ulaşması bekleniyor. İsrail radar sistemlerinin safdışı kalması için siber saldırılar düzenleniyor. 

MEYDANDA TOPLANDILAR
Tahran'daki Filistin Meydanı'nda toplanan göstericiler, İran bayrağı ve Filistin bayraklarıyla destek gösterisi düzenlediler. Uluslararası haber ajansı AFP, fotoğrafları dünyaya servis etti.

"MESELE SONUÇLANMIŞTIR"
İran'ın BM Misyonu tarafından yapılan açıklamada, "İran'ın BM Anlaşması'nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. Ancak, İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa İran'ın cevabı daha sert olacak. Bu, İran ile İsrail rejimi arasında bir çatışmadır, ABD bundan uzak durmalı" ifadeleri kullanıldı.


BM'DEN SÜKUNET ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, açıklamasında, "İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Son saldırılarla Orta Doğu'daki gerilimin bölgeye yayılmasının ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Guterres, "Tüm taraflara, Orta Doğu'da birçok cephede askeri karşılaşmalara yol açabilecek herhangi bir adımdan sakınmaları için sükunet çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, ne Orta Doğu'nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini sözlerine ekledi.

MISIR'DAN AÇIKLAMA
Mısır, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı başlatmasından "derin endişe duyduğunu" açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, taraflardan azami itidalle hareket etmelerini istedi.

Ebu Zeyd, "Mısır, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırı başlatmasından ve son dönemde iki ülke arasındaki tehlikeli tırmanıştan derin endişe duymaktadır." ifadesini kullandı.

Bölge ve halklarının daha fazla endişe içinde, istikrardan yoksun bırakılmaktan kaçınılması gerektiğini belirten Ebu Zeyd, tanıklık edilen tehlikeli durumun, Mısır'ın daha önce uyarıda bulunduğu, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşının bir sonucu olduğunu kaydetti.

Mısır'ın, tırmanışın durması ve durumun kontrol altında tutulması için tüm taraflarla iletişimi sürdüreceğini ifade eden Ebu Zeyd, bölge halklarının çıkarlarını tehdit eden istikrarsızlıktan ve tehlikeli bir dönemece sürüklenmekten uzak durulması gerektiğini vurguladı.

POLONYA, İRAN'IN İSRAİL'E YÖNELİK SALDIRILARINI ŞİDDETLE KINADI
Polonya, İran'ın İsrail'e yönelik başlattığı saldırıları şiddetle kınadığını bildirdi. Polonya Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İran ve müttefiklerine itidalli davranma ve saldırıları acilen durdurma çağrısında bulundu.

"Polonya, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor." ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, bölgede istikrar ve barışın sağlanmasının her şeyden önemli olduğuna vurgu yapıldı.



ALMANYA, İRAN'IN İSRAİL'E YÖNELİK HAVA SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi. Baerbock, sosyal medya platformu X'ten İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

İran'ın İsrail'e insansız hava araçları (İHA) ve füzeler fırlattığını belirten Baerbock, "Tüm bölgeyi kaosa sürükleyebilecek mevcut saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İran ve vekilleri bunu hemen durdurmalı." ifadelerini kullandı.

Baerbock, İsrail ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

FRANSA, İSRAİL'DEKİ VATANDAŞLARINDAN SIĞINAKLARA YAKIN DURMALARINI İSTEDİ
Fransa'nın, İsrail'deki Fransız vatandaşlarına sığınaklara yakın durmaları çağrısında bulunduğu bildirildi. Fransa'nın İsrail Büyükelçiliğinin X hesabından İsrail'deki Fransız vatandaşları için acil mesaj yayımladı.

Mesajda, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısının sürdüğü belirtilerek, İsrail'deki Fransızlardan sığınaklara yakın olmaları istendi.

İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nın Tel Aviv saatiyle 01.00-07.00 arası kapalı olduğu aktarılan mesajda, 48 saat içinde uçuşu olan vatandaşlara, seyahatleri hakkında bilgi almak için biletlerini satın aldıkları hava yolu şirketlerine danışmaları tavsiye edildi.

AVUSTURYA VE ÇEKYA, İRAN'IN İSRAİL'E YÖNELİK HAVA SALDIRISINI KINADI
Avusturya ve Çekya yönetimi, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği saldırıyı kınadı. Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en sert şekilde kınıyorum." ifadesini kullandı.

Avusturya'nın İsrail'in yanında olduğunu belirten Nehammer, İran'a "düşmanca tutumu durdurması" çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ise İsrail'e İHA saldırısının son derece kaygı verici olduğunu belirterek, "Bu, halihazırda ziyadesiyle tehlikeli olan durumda yeni bir gerilim seviyesidir. İran ve yanlılarına, yangına körükle gitmeyi bırakmaları ve yaklaşımlarını acilen tersine çevirmeleri çağrısında bulunuyorum." açıklaması yaptı.

ÇEKYA'DAN İSRAİL'E DESTEK
Çekya Başbakanı Petr Fiala, X'ten yaptığı paylaşımda, kararlı bir şekilde destekledikleri İsrail'in, kendini savunma hakkının bulunduğunu kaydetti.

Çekya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İran'a tepki gösterilerek, "İsrail'e saldırmaya karar veren İran ve yandaşlarının istikrarı bozucu davranışlarını sert bir şekilde kınıyor, İsrail'in meşru müdafaa hakkını yineliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İran'ın uzun süredir devam eden saldırgan davranışlarının Orta Doğu'da barış ve güvenlik içinde yaşamaya engel olduğu öne sürüldü.

AB İRAN'IN İSRAİL'E SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.

Borrell, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir." değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL ŞAM'DAKİ İRAN'A AİT KONSOLOSLUK BİNASINA SALDIRMIŞTI
İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran'a ait konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında Devrim Muhafızları Ordusu Suriye ve Lübnan'dan sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Muhammed Rıza Zahedi ve Zahedi'nin yardımcılarından Muhammed Hacı Rahimi ile Hüseyin Aminullah hayatını kaybetmişti.

İran İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başlattı: İsrail'in radar sistemlerine siber saldırı düzenleniyor

İran İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başlattı: İsrail'in radar sistemlerine siber saldırı düzenleniyorİsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu. ABD basını İran'ın İsrail'e 48 saat içerisinde saldırı düzenleyeceğini, bunu İranlı yetkililerden öğrendiklerini belirtmişti. İran'ın İsrail'e kamikaze İHA saldırısı başladı. İHA'ların 4-6 saat içerisinde İsrail topraklarına ulaşması bekleniyor. İsrail radar sistemlerinin safdışı kalması için siber saldırılar düzenleniyor. 


İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattığını duyurdu.  İran tarafından başlatılan İHA saldırısının etkili olması adına İsrail radar sistemlerine siber saldırılar düzenleniyor. İran, İsrail'e başlattığı operasyonun adının "Sadık Göz" olduğunu açıkladı.

İran-İsrail arasında sıcak gelişmeler yaşanırken İsrail Ordu Sözcüsü'nden düzenlenen İHA saldırısıyla ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada İsrail halkı uyarıldı.

''İran’ın fırlattığı İHA’lar gelir gelmez ilgileneceğiz ancak savunmanın yüzde yüz olmayacağı konusunda uyarıyoruz.''

ABC News'te yer alan habere göre; ABD yetkilileri şu anda İran'dan 400-500 İHA fırlatıldığını tahmin ediyor.

Wall Stret Journal: İran İsrail'e Drone ve Füze Saldırısı Düzenledi

ABD BASINI DUYURMUŞTU: 48 SAAT İÇİNDE SALDIRI BAŞLAYACAK

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, İran'ın İsrail'e 48 saat içerisinde saldırı düzenleyeceğini duyurmuştu. Haberde İranlı yetkililer kaynak gösterilerek saldırı planına ilişkin kararın alındığı ifade edildi.

İran yapımı Şahit-136 kamikaze İHA

KAMİKAZE İHA'LARIN 4-6 SAAT İÇERİSİNDE İSRAİL'E ULAŞMASI BEKLENİYOR

İran tarafından fırlatılan kamikaze İHA'ların İsrail topraklarına 4-6 saat içerisinde ulaşması bekleniyor.

ABD yayın kuruluşu CNN’de yer alan haberine göre İran seyir füzesi ve kamikaze İHA'lar ile saldırı gerçekleştiriyor. 

New York Times'ta yer alan habere göre İran'ın seyir füzeleri ve gemi savar füzelerinin yanı sıra 2 bin kilometreye ( bin 250 mil) kadar menzile sahip kısa menzilli ve uzun menzilli balistik füzelerle Ortadoğu’daki en büyük balistik füze ve İHA cephaneliğine sahip olduğu belirtildi.

Hipersonik Fettah Füzeleri devreye girdi.

Al Meyadeen'de yer alan habere göre İsrail' Hipersonik Fettah füzeleri ateşlendi.

Peki yapılan saldırılar ne zaman İsrail topraklarına ulaşacak?

Kamikaze İHA - 9 saat

Seyir füzesi - 2 saat

Balistik füze - 12 dakika

İran'ın Şahid-136 seyir füzesinin teknik özellikleri

İRAN'DAN FIRLATILAN KAMİKAZE İHA'LARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

İran'ın İsrail'e yolladığı kamikaze İHA'sı Şahid-136. Saate 180 km hıza sahiptir.

Uzunluk: 3,5 m

Kanat açıklığı: 2,5 m

Azami kalkış ağırlığı: 200 kg

Azami hız: 180 km/s

Azami yükseklik sınırı: 60-4.800 m

Menzil: 1.000 km
İLK SALDIRI DRONE'LARI İSRAİL'E ULAŞTI

ÜRDÜN'DEN AÇIKLAMA: İHA'LARI VURURUZ

Ürdün, İran’ın fılattığı İHA’ların hava sahasını ihlal etmesi halinde vurulacağını bildirdi. Hava savunma sistemlerinin aktif edildiği aktarıldı.

HAVA SAHALARI KAPATILDI

Gelen son dakika bilgisine göre Yemen hava sahasını tüm uçuşlara kapattı. İran, İsrail’e ikinci dalga İHA saldırısını başlattı.

Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

Irak hava sahasını tamamen kapatarak tüm uçuşları durdurma kararı aldı.

Mısır ve Libya hava sahasını tüm uçuşlara kapattı.

İran’ın fırlattığı Kamikaze İHA’ların sabahın erken saatlerinde İsrail’e ulaşması bekleniyor. 

Kamikaze İHA'ların tahmini varış süresi 4-6 saat.

ORTADOĞU'DA TÜM HAVA SAHASI TAMAMEN BOŞALTILDI

ABD SAVAŞ GEMİLERİ İSRAİL İÇİN KUZEYE DOĞRU İLERLİYOR

ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamasından sonra ABD savaş gemileri pozisyon değiştirdi. Kızıldeniz'de bulunan ABD'nin en büyük uçak gemilerinden olan USS Dwight D Eisenhower,İsrail'e yaklaştı. 

Washington Post'ta yer alan habere göre ABD'nin füze donanımlı gemiye yardım amaçlı ABD Donanması kruvazörü olan USS Philippine Sea ve iki destroyer USS Gravely ve USS Mason ile birlikte konuşlandırıldığını belirtti.

ABD, IRAK ÜZERİNDE UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRİYOR

ABD’ye ait en az bir adet yakıt ikmal tankeri, Irak üzerinde uçuş gerçekleştiriyor. ABD ve Koalisyona ait uçakların, İran İHA’larını düşürmeye çalışırken yakıt ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor.

İsrail medyası The Jerusalem Post'ta yer alan habere göre ABD ve İngiliz savaş uçakları, Irak ve Suriye üzerinden İran'a ait insansız hava araçlarını vurmaya başladı.

İRAN: İSRAİL'İN YANINDA OLAN HER ÜLKEYE KARŞILIK VERECEĞİZ

İran Savunma Bakanı tarafından yapılan açıklamada, ''Bize saldırmak için hava sahasını veya topraklarını İsrail'e açan her ülkeye karşılık vereceğiz.'' ifadeleri kullanıldı.

NETANYAHU: SAVUNMAMIZ HAZIR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,geçtiğimiz günlerde İran'ın düzenleyeceği kamikaze İHA saldırısı hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Netanyahu, ''Savunma sistemlerimiz yerleştirildi ve hem savunma hem de saldırı konusunda her türlü senaryoya hazırız.'' ifadelerini kullanmıştı.

İSRAİL'DEN DÜZENLENEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ 

İsrail Ordusu tarafından yapılan açıklamada, "İran kendi topraklarından İsrail Devleti topraklarına doğru bir insansız hava aracı fırlatmıştır - uçağın İsrail Devleti'ne ulaşması birkaç saat sürecektir. Halktan uyanık olmaları ve İç Cephe Komutanlığı'nın talimatlarına uymaları istenmektedir. İHA'ların İsrail Devleti topraklarına ulaşmasını engellemeye çalışacağız." ifadeleri kullanıldı.

İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız'İran'dan ABD'ye tehdit: 'Müdahil olursan üslerini hedef alırız'Haberi Görüntüle

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ''İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek.'' ifadeleri kullanıldı.

Ekber Karabağ'ın açıklamaları şöyle:
"Binlerce kişinin burada toplandığını ifade edebilirim. Vatandaşlar, Devrim Muhafızları'nın İsrail'e yaptığı füze saldırısını destekleyen sloganlar atıyorlar. Birçok vatandaş tekbir getiriyor. Tahran Üniversitesi'nin tam önündeyim. İnsanların burada toplandığını ellerinde İran bayrağı olduğunu görüyorsunuz. Burada geçen tüm araçların üzerinde İran bayrakları var.

Motosiklet kullanan sürücülerinde ellerinde İran bayrakları var. Hizbullah bayrakları ve Filistin bayrakları söz konusu. İsrail karşıtı sloganlar atılıyor. İnsanlar burada Devrim Muhafızları'nın İsrail'e başlattığı hava saldırısını destekliyorlar. "Kahrolsun İsrail" sloganları atılıyor.

Tabi ki güvenlik önemleri de arttırıldı. Burada İnsanların elinde Kasım Süleyma'ninin fotoğrafları var. Devrim Muhafızları'na teşekkür ederek sloganlar atılıyor. Ülkenin diğer şehirlerinde de benzer manzaralar söz konusu. İnsanlar ailecek kutlama için geldi.

Sürekli "Hayber Hayber" sloganları atılıyor. Bu kutlamaların sabaha kadar devam etmesi bekleniyor. İran ülke tarihinde ilk kez aleni bir şekilde İsrail'e karşı bir operasyon başlattı. Tabii İsrail'in bu konu ile ilgili nasıl bir yanıt vereceği merak ediliyor." Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum