Tanzanya Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan: Bu ziyaret bir dönüm noktası olacak

Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli Başkan Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ı Külliye'de kabul etti. İki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Başkan Erdoğan ortak basın toplantısında ticarette hedefin 1 milyar dolar olduğunu söyledi. Gazze'de son asrın en büyük katliamının yaşandığının altını çizen Başkan Erdoğan, "Bir an önce acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı sonrasında ise iki devletli çözüm aranmalıdır" şeklinde konuştu. Batı'nın ikiyüzlü tutumuna dikkat çeken Erdoğan, "Batılı devletlerin İran karşısında tek ses olduklarını gördük. Şimdi aynı aktörlerin şimdi tek ses İsrail'e 'dur' demeleri gerekiyor" dedi.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan: Bu ziyaret bir dönüm noktası olacak
18 Nisan 2024 - 19:30
Tanzanya Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan: Bu ziyaret bir dönüm noktası olacak
Giriş Tarihi: 18.04.2024 17:04 Güncelleme Tarihi: 18.04.2024 19:18
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan ile ortak basın toplantısında konuştu
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan'dan Batı'ya Gazze çağrısı: İran'a tek ses olanlar şimdi İsrail'e dur demeli
Tanzanya Cumhurbaşkanı ile basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan: Dönüm noktası olacak
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan ile ortak basın toplantısında konuştu
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. "14 yıl sonra yapılan bu ziyaret dönüm noktası olacaktır." diyen Başkan Erdoğan hedeflerinin ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi.
Başkan Erdoğan: Bu ziyaret bir dönüm noktası olacak
Başkan Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ı Külliye'de kabul etti. İki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Başkan Erdoğan ortak basın toplantısında ticarette hedefin 1 milyar dolar olduğunu söyledi. Gazze'de son asrın en büyük katliamının yaşandığının altını çizen Başkan Erdoğan, "Bir an önce acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı sonrasında ise iki devletli çözüm aranmalıdır" şeklinde konuştu. Batı'nın ikiyüzlü tutumuna dikkat çeken Erdoğan, "Batılı devletlerin İran karşısında tek ses olduklarını gördük. Şimdi aynı aktörlerin şimdi tek ses İsrail'e 'dur' demeleri gerekiyor" dedi.
Tanzanya ile ticarette hedef 1 milyar dolar! Başkan Erdoğan’dan Batı’ya Gazze çağrısı: İran’a tek ses olanlar şimdi İsrail’e dur demeliCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına konuştu. Erdoğan, "Tanzanya'dan ülkemize 14 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ziyaretin yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. İstişaremizde terör meselesini de ele aldık. FETÖ ile mücadele konusunda Tanzanya'dan beklentilerimizi paylaştım. Tanzanya tarafından etkili ve somut adımlar göreceğiz." dedi.
Tanzanya Cumhurbaşkanı Ankara’da! Başkan Erdoğan: Bu ziyaret bir dönüm noktası olacakBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan, "Bu ziyaret iki ülke arasında bir dönüm noktası olacak. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde çabalarımızı bu yönde yoğunlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.Tanzanya Cumhurbaşkanı ile basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan: Dönüm noktası olacak

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler:

BU ZİYARET BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Bu ziyaret iki ülke arasında bir dönüm noktası olacak. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde çabalarımızı bu yönde yoğunlaştıracağız. Yarın İstanbul'da düzenlenecek Türkiye Tanzanya iş forumu bu açıdan önemli bir adım olacaktır. Ülkeyi baştan başa saracak demiryolu projesinin büyük bir kısmının bir Türk şirket tarafından inşa ediliyor olması bizim için gururdu.

TERÖRLE MÜCADELE

Görüşmelerimizde terörle mücadeleyi de ele aldık. Terör örgütleri arasında ayrım yapmayan Türkiye bu konudaki deneyimlerini de paylaşmıştır. FETÖ terör örgütü ile mücadele kapsamında Tanzanya'dan beklentilerimizi paylaştık. İnşallah bu görüşme sonrasında Tanzanya tarafından da etkili ve somut adımlar göreceğiz. Afrika kıtasının gönlümde hep müstesna bir yeri oldu. Kıtaya 50'den fazla ziyaret gerçekleştirdim. Kıtayla ilişkilerimizi geliştirme kararlılığımız bakidir. Dünya 5'ten büyüktür şiarımızın Afrika dostlarımızdan da yankı bulması doğru yolda olduğumuzun işaretidir.

İSRAİL'İN GAZZE KATLİAMLARI

7 Ekim'den bu yana 34 binden fazla Filistinli İsrail tarafından şehit edildi. 195 gündür son asrın en büyük katliamlarından biri Gazze'de yaşanıyor. Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız. Bir an önce acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı, sonrasında ise iki devletli çözümü hayata geçirmeye dönük adımları hemen atmalıyız. Bu hafta batılı ülkelerin İran'ın misillemeleri karşısında tek bir ses olarak tepki verebildiklerini gördük. Aynı aktörlerin şimdi de tek ses olarak İsrail'e dur demeleri gerekiyor. İsrail'in gündemi çarpıtma, Gazze'deki vahşeti gizleme, gündemden düşürme teşebbüslerine fırsat verilmemelidir.İmzalanan 6 anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum.

BAŞKAN ERDOĞAN RESMİ TÖRENLE KARŞILADI

Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'ın makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.
Başkan Erdoğan, Hassan'ı külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Hassan'ın tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Erdoğan ve Hassan, merdivenlerde Türkiye ve Tanzanya bayrakları önünde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

Törende, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dışpolitika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

Başkan Erdoğan saat 19.15'te konuk Cumhurbaşkanı onuruna resmi akşam yemeği verecek.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;


İlişkilerimiz kazan kazan fikriyle gün geçtikçe gelişiyor. İkili ticaret hacmimiz 345 milyon dolar seviyesine ulaştı. Hacmimizi 1 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının katılımıyla yarın düzenlenecek Türkiye-Tanzanya İş Forumu bu açıdan önemli olacaktır. 14 yıl sonra yapılan bu ziyaret dönüm noktası olacaktır.


Tanzanya'nın kendi güvenliği açısından atacağı adımlarda yanlarında olacağımızı söyledik. FETÖ tehdidi hakkında kendilerine bilgi verdik. Dışişleri Bakanlarımız düzenli istişarelerin yürütülmesi noktasında gerekli adımları atacaklarına karar vermiştir. Afrika kıtasının gönlümde hep müstesna bir yeri oldu. Kıtaya 50'den fazla ziyaret gerçekleştirdik. Afrika açılımımızın kıta açısından muhabbetle karşılandığını görmek bizleri sevindiriyor. Kıtayla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.

 

"SON ASRIN EN BÜYÜK KATLİAMLARINDAN BİRİSİ GAZZE'DE YAŞANIYOR"

Afrikalı kardeşlerimizin Filistin davasına hassasiyeti tüm dünyanın malumudur. İşgal edişmiş Filistin topraklarında yaşanan vahşet karşısında atılabilecek adımları ele aldık. 34 binden fazla Filistinli İsrail güçleri tarafından şehit edildi. 175 gündür son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor. Bir an önce acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı sonrasında ise iki devletli çözüm aranmalıdır. Batılı devletlerin İran karşısında tek ses olduklarını gördük. Şimdi aynı aktörlerin şimdi tek ses İsrail'e 'dur' demeleri gerekiyor. İsrail'in gündemi çarpıtma, Gazze'deki vahşeti gizleme, gündemden düşürme teşebbüslerine fırsat verilmemelidir.

 

TÜRKİYE İLE TANZANYA ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında yatırımların teşviki ve kolaylaştırılması, yükseköğretim, arşiv, yükseköğretim bursları alanlarında 6 anlaşma imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Teşviki ve Kolaylaştırılmasına İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptına, Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç ile Tanzanya Yatırım Merkezi Genel Müdürü Gilead Teri imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptını ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanı Lela Muhamed Mussa imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Milli Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptına, Eren ile Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanlığı Arasında Diaspora Siyasası Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı da Eren ve Makamba tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Evrak ve Arşiv Yönetimi Dairesi Arasında İş Birliği Protokolünü ise Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Bakan Makamba imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Bakan Makamba tarafından imzalandı.

RESMİ TÖRENLE KARŞILADI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum