Gazze'de son durum | Bölgede ateşkes başladı! Geçici ateşkeste ilk esir değişimi 

Katil İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Gazze'de adeta katliam yapıyor. Birçok masunun canına kıyan İsrail, Hamas ile rehine takası ve ateşkes konusunda anlaştı. Anlaşma öncesinde ise gece boyunca sivilleri bombardımana tuttu. İnsanlık arayışının sürdüğü Gazze'de ateşkes bugün saat 08.00 itibarıyla devreye girdi. Saat 17.00 itibariyle başlayan esir takasında Hamas'ın bıraktığı 13 İsrailli Mısır'a teslim edildi. Terör devleti İsrail de ilerleyen saatlerde 39 Filistinliyi serbest bıraktı.

Gazze'de son durum | Bölgede ateşkes başladı! Geçici ateşkeste ilk esir değişimi 
30 Kasım 2023 - 02:01
Gazze'de son durum | Bölgede ateşkes başladı! Geçici ateşkeste ilk esir değişimi 
Giriş Tarihi: 24.11.2023 07:16 Güncelleme Tarihi: 24.11.2023 20:53
Gazze'deki soykırımda 49. gün! İşgal ordusu ateşkesi ihlal etti: İsrail ve Hamas arasında rehine takası
Son dakika: Esir takası yapıldı! 13 İsrailli, 39 Filistinli esir karşılıklı olarak teslim edildi
Siyonist İsrail zindanlarından özgürlüğe! Filistin'in 'Yusuf' yüzlü mazlumları... Çıkar çıkmaz şükür secdesi, anneler evlatlarına kavuştu
15 yaşındayken tutuklanan Filistinli Marah Bakir de serbest! Duygulandıran anlar
Tam 49 gün sonra insani ateşkesin sağlandığı Gazze'de esir takası başladı. Esir takası akşam saatlerinde 13 İsraillinin serbest bırakılması ile başladı. Hamas'ın bu adımının ardından İsrail tarafı da karşılık olarak 39 Filistinliyi serbest bıraktı.

Son dakika: Esir takası yapıldı! 13 İsrailli, 39 Filistinli esir karşılıklı olarak teslim edildi
  İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 günlüğüne verilen insani aranın başlamasına rağmen İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları 49. gününde sürüyor. İşgalci İsrail'in saldırılarına rağmen esir takası da başladı.
Siyonist İsrail zindanlarından özgürlüğe! Filistin’in ’Yusuf’ yüzlü mazlumları... Çıkar çıkmaz şükür secdesi, anneler kızlarına kavuştuSiyonist İsrail zindanlarından özgürlüğe! Filistin'in 'Yusuf' yüzlü mazlumları... Çıkar çıkmaz şükür secdesi, anneler evlatlarına kavuştu
İsrail ve Hamas arasındaki rehine takası anlaşması sonrası 24'ü kadın 15'i de 18 yaş altı çocuk olan 39 Filistinli özgürlüğüne kavuştu. Kimi hapishaneden çıkar çıkmaz şükür secdesi yaptı. Kimi ise 8 yıl sonra annesine kavuşmasının verdiği heyecanla göz yaşlarını tutamadı. 16 yaşında İsrail tarafından esir alınan ve 8 yıl sonra serbest bırakılan Marah Bakir, acımasız işkencelere maruz kaldığını dile getirdi. Bakir, "Üniversiteye gitmek istiyorum. Geleceğimi planlayacağım" dedi. Filistinli esir Sarah Abdullah ise "Özgürlüğümüze kavuşmamız için mücadele eden Hamas ile gurur duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Siyonist İsrail zindanlarından özgürlüğe! Filistin’in ’Yusuf’ yüzlü mazlumları... Çıkar çıkmaz şükür secdesi, anneler evlatlarına kavuştu

İsrail ile Hamas arasında yapılan esir takası mutabakatı kapsamında İsrail hapishanelerindeki 24'ü kadın 15'i de 18 yaş altı çocuk olan 39 Filistinli esir serbest bırakıldı.

Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esirin İsrail'e ulaşmasından kısa süre sonra işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer Hapishanesi'nden 39 Filistinli esir serbest bırakılmak üzere Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim edildi.

BEYTUNYA'DA COŞKULU KARŞILAMA
Esir takası anlaşması çerçevesinde İsrail'in serbest bıraktığı esirler, Beytunya kasabasında Filistin halkı tarafından coşkuyla karşılandı.


ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU ŞÜKÜR SECDESİ YAPTI
Filistinli esir Sarah Abdullah, Beytunya halkının esirleri karşıladığı anlarda bulunduğu otobüsten inerek özgürlüğüne kavuştuğu için şükür secdesi yaptı.

Abdullah, "Özgürlüğümüze kavuşmamız için mücadele eden Hamas ile gurur duyuyoruz" dedi.

"ACIMASIZ İŞKENCELER GÖRDÜM, ÜNİVERSİTEYE GİTMEK İSTİYORUM"
16 yaşında İsrail tarafından esir alınan ve 8 yıl sonra serbest bırakılan Marah Bakir ise "İsrail, tıbbi ihtiyaçlarımızı karşılamak bir yana bize acımasız işkenceler yaptı, ağır cezalar uyguladı. Üniversiteye gitmek istiyorum. Geleceğimi planlayacağım" şeklinde konuştu.

15 yaşındayken tutuklanan Filistinli Marah Bakir de serbest! Duygulandıran anlarFilistinli 'esir' Malak Salman 8 yıl sonra ailesine kavuştu!


8 YIL SONRA ANNESİNE KAVUŞTU
Filistinli mahkum Malak Salman da işgalci İsrail'in hapishanelerinde geçirdiği 8 yılın ardından annesine kavuştu. Salman, Hamas ile İsrail arasındaki mahkum takası anlaşması kapsamında diğer 38 mahkumla birlikte bu gece serbest bırakıldı.
İlk rehine takasında son durum: Canlı yayında esir takası

"DİRENİŞÇİLER OLMASAYDI ÖZGÜRLÜĞÜ GÖREMEZDİK"
İsrail esaretinden özgürlüğüne kavuşan Filistinli kadınlardan Hanan Bergusi (59), burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Direnişçiler olmasaydı özgürlüğü göremezdik." ifadelerini kullandı.

Bergusi, "Özgürlüğümüz direnişçilerin varlığına bağlıdır. Onurumuz onların varlığına bağlıdır. Başımızın dik olmasını sağlayan, direnişin varlığıdır. Direnişçiler olmasaydı tek bir esir serbest bırakılmazdı." dedi.

Serbest bırakılan Bergusi, konuşmasında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarını öven sloganlar atarken, çevresindeki Filistinli kalabalık da ona katıldı.

Halihazırda İsrail hapishanelerinde olan diğer esir kadınlar hakkında da konuşan Bergusi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Esir kadınlar özgürlük bekliyor. Azap çekiyorlar. Üzerlerinde büyük baskı var. Bize karşı aşağılayıcı her şeyi uyguluyorlar. Ancak biz her şeye rağmen başımızı dik tutuyoruz, direniyoruz. Allah'ın izniyle direnişçilerimiz tüm esir kadınları özgürlüğüne kavuşturacak, hapishaneleri boşaltacak."

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinden Hanan Bergusi, 4 Eylül'de İsrail güçleri tarafından "idari tutukluluk" kapsamında tutuklanmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" uygulaması, işgal altındaki topraklarda Filistinlileri hiçbir suçlama yöneltilmeksizin tutuklaması anlamına geliyor.

Bergusi'nin kardeşi Nail Bergusi ise ömrünün 43 yılını İsrail cezaevinde geçirmişti.

İSRAİL REHİNE YAKINLARINA SALDIRDI
Yüzlerce Filistinli serbest bırakılan esirleri karşılamak için Filistin ve Hamas bayraklarıyla Batı Şeria'nın Betunya Beldesi'ne toplandı.

İsrail askerleri, Betunya'da toplanan Filistinlilere yoğun şekilde göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

İsrail askerleri Filistinlilere ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti

Filistinliler ise zaman zaman İsrail güçlerine havai fişek fırlatarak tekbir getirdi.

Olaylardan kısa süre sonra da serbest bırakılan Filistinli esirleri taşıyan otobüsler Betunya'ya ulaştı.

İsrail askerleri, otobüslerin etrafında toplanan Filistinlileri bir kez daha ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale ederek dağıtmaya çalıştı.

Esirleri taşıyan otobüsler belde merkezine doğru hareket etmeye çalışırken, İsrail askerleri bölgedeki Filistinlilere karşı zaman zaman müdahaleye devam ediyor.

İSRAİL SERBEST BIRAKILACAK FİLİSTİNLİ TUTUKLULARA YASAK GETİRDİ
İsrail polisi, Doğu Kudüs'te yaşayan ve bu akşam serbest bırakılması beklenen Filistinlilerin basına açıklama yapmasını yasakladı.

Ayrıca serbest kalacak tutuklunun evinde toplantı yapılmasına da izin verilmeyecek. Buna ek olarak serbest bırakılan Filistinli tutuklular ve ailelerinin kutlama için tatlı dağıtmamaları istendi.
İsrail tarafından serbest bırakılan Filistinliler ailelerine kavuştu
 

Filistinli kadın ve çocukları teslim alacak Kızılhaç ekibini taşıyan otobüsler, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer hapishanesine ulaştı.

Gazze’de son durum | Bölgede ateşkes başladı! Geçici ateşkeste ilk esir değişimiİşgalci İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Gazze'de adeta soykırım yapıyor. Şu ana kadar 5 binden fazla bebek ve çocuğu katleden İsrail, 10 bini aşkın masumun canına kıydı. İsrail güçleri bölgede bugün başlayan 4 günlük ateşkes öncesi de bombardıman yaparken, gece saatlerinde Endonezya Hastanesi'nin ana jeneratörü de vuruldu. Gazze'de bugün başlayan ateşkesle birlikte esir takası da yapılacak. Geçici ateşkeste ilk esir değişimi gerçekleştirildi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'in Filistinliler ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere yönelik saldırılarına yanıt verme kapsamında düzenlediği saldırı sonrası, İsrail ordusu Gazze'de adeta katliama başladı.

Bölgeyi havadan ve karadan bombardımana tutan İsrail; hastane, cami, okul, kilise demeden sivil yerleşim yerlerini vurdu. Bu bombardımanlar sonucu 1,5 ayı geçen sürede çoğunluğu bebek, çocuk ve kadın olmak üzere on binden fazla masum sivil can verdi.

BÖLGEDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

24 Kasım'da yaşananlar

20.47 Avrupa Birliği: (İsrail'in Gazze'deki saldırılarında) Başta binlerce çocuk ve kadın olmak üzere çok sayıda sivilin ölmesinden esef duyuyoruz

20.42 İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'i, Filistin halkının "uzun vadeli güvenlik, emniyet ve istikrarı sağlanmadığı sürece" güvende olmayacağı konusunda uyardı.

20.20 Gazze Şeridi'nde Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esir İsrail'e getirildi

20.04 İspanya'nın Barselona Belediyesi, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkese ulaşılana ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları ile Filistin halkının temel hakları garanti edilene kadar İsrail ile kurumsal ilişkileri askıya aldığını duyurdu.

Barselona Belediye Meclisi, Barcelona en Comu partisinin girişimi ve Katalonya Sosyalist İşçi Partisi (PSC) ile Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partilerinin desteğiyle belediye bünyesinde alınan kararla İsrail ile ilişkilerini kesti.

19.47 İşgalci İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de çatışmalara verilen 4 günlük aranın ardından tüm güçlerini kullanarak savaşa devam edeceklerini söyledi.

19.20 CANLI YAYINDA ESİR DEĞİŞİMİ

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail cezaevlerinde tutuklu 39 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını doğruladı.

19.18 İsrail 39 Filistinliyi serbest bıraktı

18.46 Esir değişiminde 13 İsrailli ve 12 Taylandlı işçi serbest bırakıldı

18.40 İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: "AB, Filistin devletini tanımazsa İspanya kendi kararını alacaktır"

18.02 Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli Mısır'a teslim edildi

17.40 Kızılhaç teslim aldığı 13 İsrailliyi Refah Kapısı'na götürüyor.

17.25 Katil İsrail ordusu, Ofer Cezaevi önünde, Hamas ile İsrail'in uzlaştığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında bugün serbest bırakılmaları planlanan esirleri bekleyen Filistinlileri göz yaşartıcı gaz bombalarıyla dağıttı.

Yüzlerce Filistinli, bugün serbest bırakılmaları planlanan esirleri karşılamak için Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Ofer Cezaevi önünde toplandı.

17.23 Tayland Başbakanı, Gazze'deki 12 Taylandlının serbest bırakıldığını açıkladı.

14.26 Hamas: İsrail elindeki bütün Filistinli esirleri serbest bırakırsa biz de elimizdeki İsrailli esir askerleri serbest bırakmaya hazırız.

11.44 İSRAİL 39 FİLİSTİNLİYİ SERBEST BIRAKACAK

Filistinli yetkililer: Serbest bırakılanların 23'ü kadın 15'i genç

11.41 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açması sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

11.40 MISIR'DAN GAZZE ŞERİDİ'NE YAKIT GİRİŞİ BAŞLADI

Hamas ile İsrail'in vardığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yakıt yüklü tırların girmeye başladığı belirtildi.

Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafındaki kaynaklar yakıt girişinin başladığını doğruladı. Söz konusu yardım tırlarının akaryakıt ve mutfak tüplerinde kullanılmak üzere gaz taşıdıkları kaydedildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, sabah saatlerinde 4 tanker akaryakıt, 4 tanker evde kullanıma uygun doğal gaz Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Birleşmiş Milletler heyetine teslim edildi.Akaryakıt ve doğal gaz girişinin ABD ile Katar'ın arabuluculuğunda varılan çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı kapsamında gerçekleştiği belirtildi.

İnsani ara müddetince Gazze'ye 130 bin litre dizel yakıt ile 4 tır gaz getirilecek. Cuma günü boyunca da Gazze'ye gıda, insani yardım ve tıbbi malzeme yüklü 230 yardım tırı ulaştırılacak.

Gazze Şeridi, normal şartlarda günlük 400 bin litre, yani 500 tır yakıta ihtiyaç duyuyor.

Hastanelerde birincil ihtiyaç olan, kuyulardan su çıkarılmasına olanak sağlayan dizel yakıt, Gazze halkı için hayati önceliğe sahip.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yakıt girişini engellemesiyle birçok hastane elektriksiz kaldığı için faaliyetlerini sürdürememiş, ambulanslar hizmet dışı kalmış, doktorlar cep telefonu ışığıyla cerrahi operasyonlar gerçekleştirmişti.

Gazze'deki çatışmaların ilk haftasında, bölgedeki tek elektrik santrali yakıt yetersizliği nedeniyle elektrik üretimini durdurmuştu.

Daha sonra da hastaneler, telekomünikasyon şirketleri, sağlık merkezleri, evler ve kuyudan su çıkarımı için kullanılan jeneratörleri çalıştırmak için gerekli yakıt tükenmişti.

10.57 Hamas ile İsrail'in vardığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yakıt yüklü tırların girmeye başladığı belirtildi.

İSRAİL'DEN GAZZE'YE TEHDİT BİLDİRİSİ
10.25 İsrail ordusunun ateşkesin başlamasından hemen sonra bölgeye uçaklarla attığı tehdit bildirisinde "Savaş henüz bitmedi. Güneyden Kuzey'e gitmeyi düşünmeyin. Kendinizi tehlikeye atarsınız. Kuzeyden güneye geçebilirsiniz ama güneyden kuzeye geçemezsiniz" ifadelerini kullandığı görüldü.

10.19 İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde yerel saatle sabah 07.00'de devreye giren çatışmalara insani ara verilmesi için "savaş hattına uygun operasyonel hazırlıkların" tamamlandığı ifade edildi.

Şifa Hastanesi çevresinde "tünel rota ve çıkışları" olduğunu öne sürdüğü yerleri yok ettiğini açıklayan Katil İsrail ordusu, insani ara başlangıcına kadar dün ve gece boyunca Gazze Şeridi'ni kara, hava ve denizden bombardımana tuttuğunu bildirdi.

10.11 Serbest bırakılması planlanan Filistinlilerin listesi teslim edildi.

Aljazeera bugün serbest bırakılması beklenen 39 Filistinlinin isimlerini içeren listenin Filistin yönetimine ulaştığını duyurdu.

08.02 4 günlük ateşkesin başladığı Gazze'den dumanlar yükselmeye devam ediyor. Bölgeden yükselen dumanlar A Haber canlı yayınında görüntülendi.

08.00 Gazze'de 4 günlük sürecek ateşkes başladı.

07.34 Filistin resmi haber ajansı: Gazze'deki Endonezya Hastanesine baskın düzenleyen İsrail askerleri yaralı bir kadını öldürdü.

İşte 23 Kasım'da yaşananlar:

İSRAİL ORDUSU, GAZZE'DEKİ ENDONEZYA HASTANESİ'NİN ANA JENERATÖRÜNÜ VURDU

23.37 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nin ana jeneratörünü vurduğu, tüm bölümlerde elektriklerin kesildiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Beyt Lahiya beldesi yakınlarındaki Endonezya Hastanesi'nin ana jeneratörünü vurdu.

Jeneratörün vurulması nedeniyle hastanenin tüm bölümlerinde elektrik kesildi.

Hastane çevresinde konuşlanan İsrail tankları da hastanenin çevresi ile ana kapısını hedef aldı.

21.30 Filistin resmi haber ajansı: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde zorla yerinden edilenlerin sığındığı BM'ye ait bir okula saldırı düzenleyerek 27 kişiyi öldürdü.

20.36 İsrail ve Filistin arasında varılan esir takası anlaşması kapsamında insani aranın yarın başlaması beklenirken, İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail ve Filistin arasında yarın başlayacak olan insani arada İsrail tarafının 39 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı aktarıldı.

"HER İSRAİLLİ ESİRE KARŞILIK 3 FİLİSTİNLİ TUTSAK"
20.03
 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail ile varılan esir takası anlaşmasına ilişkin, "Serbest bırakılan her İsrailli esire karşılık, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 3 Filistinli tutsak serbest bırakılacak" denildi.

İşgalci İsrail ve Filistin arasında varılan esir takası anlaşması kapsamında insani aranın yarın başlaması beklenirken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları anlaşmanın detayları hakkında açıklama yaptı. Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki insani aranın yarın yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayacağını ve 4 gün süreceğini doğrulayarak, Kassam Tugayları ve diğer "Filistinli gruplar" dört günlük insani ara boyunca "tüm askeri faaliyetlerini durduracağı" ve İsrail güçlerinin de aynı şekilde hareket edeceği belirtildi.

17.15 KATAR: GAZZE'DE ATEŞKES YARIN BAŞLIYOR
Katar Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de İsrail ile Hamas taraflarının çatışmalara insani ara sürecinin, cuma günü yerel saatle 07.00'de başlayacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, Hamas ile İsrail arasında mutabakat sağlanan insani ara süreci ve salıverilecek esirlere ilişkin bilgi verdi.

Ensari, varılan mutabakat çerçevesinde çatışmalara insani aranın cuma günü yerel saatle 07.00'de başlayacağını ve ilk esir takasının aynı gün 16.00 sularında gerçekleşeceğini söyledi.

İlk gün aynı ailelerden kadın ve çocuklardan oluşan 13 kişinin serbest bırakılacağını kaydeden Ensari, 4 gün sürecek insani ara boyunca Gazze'deki 50 esirin serbest kalmasının planlandığını aktardı.

Uzlaşmanın uygulanması ve esirlerin güvenli şekilde serbest bırakılmalarının sağlanması konusunda Mısır ve çatışmanın taraflarıyla dün yoğun görüşmeler yapıldığını belirten Ensari, bu insani aranın kalıcı ateşkese dönüşmesini temenni ettiklerini söyledi.

Ensari, 4 günlük insani ara boyunca diğer esirlerin durumlarıyla ilgili bilgi toplanacağını ve bunların da serbest bırakılma ve insani aranın uzatılması durumunun değerlendirileceğini belirtti.

Uzlaşmanın uygulanmasında gözetmen tarafın kim olacağına ilişkin soru üzerine Ensari, "İki tarafın da çatışmalara insani ara verilmesine bağlı olduğunu düşünüyoruz. İki tarafın da bu konuda olumlu mesaj verdiğini gördük. Tabii uzlaşmanın uygulanmasını takip edecek olanlar sahadakiler olacak. Biz de arabulucu olarak taraflar arasında mesajların iletilmesi görevine devam edeceğiz. Biz tarafların bu uzlaşmaya uyacakları konusunda iyimseriz." dedi.

ESİR TAKASI VE ATEŞKES
Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze'ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak insani ara başladı.

İnsani aranın başlamasının ardından Gazze Şeridi'ne en yakın İsrail şehri Sderot'un açıklarında duyulan silahlı çatışma, şiddetli patlama sesleri azaldı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi dışında konuşlandırdığı zırhlı araçların ve tankların hareketliliği devam etti. Bölgedeki AA muhabiri, son dakikalarda herhangi bir çatışma sesinin duyulmadığını bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığının açıkladığı mutabakat planına göre, İsrail ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nde saat 07.00'den (TSİ 08.00) itibaren çatışmaları durdurmasının ardından Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardımların Gazze Şeridi'ne nakliyesine başlanması planlanıyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM) açıklamalarına göre, İsrail'in ablukayı sıkılaştırdığı ve aralıksız saldırdığı Gazze Şeridi'nde 1,7 milyon insan yerinden edilmiş durumda. İnsani felaket ve yıkımın ağır olduğu Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve kuzeybatısında kaldığı ifade edilen on binlerce Filistinli için yardımların gönderilmesine ilişkin henüz bir plan açıklanmadı.

ESİRLERİN SERBEST BIRAKILMASI
Taraflar arasında varılan mutabakata göre, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerden birinci gün serbest bırakılacak aynı ailelerden 13 İsrailli kadın ve çocuk yerel saatle 16.00'da Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket edecek.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, esirlerin lojistiğini sağlayacak. Kızılhaç Komitesi, "kendilerinin müzakerelere taraf olmadığını ancak tarafların uzlaştığı insani anlaşmalarda tarafsız aracı olarak uygulanması için rol alabileceklerini" açıkladı. Komite, planların rotası, kaç kişi veya diğer detaylar konusunda söz sahibi olmadığı ancak uygulama aşamasını üstlendiğini aktardı.

İsrail ordu radyosunun aktardığına göre, Mısır'da bekleyecek İsrailli yetkililerin esirleri teslim alarak İsrail topraklarına ulaştıracağı, burada belirlenen hastanede kimlik, sağlık ve diğer kontrollerinin yapılacağı aktarıldı. Serbest bırakılan İsrailli esirlerin hastanede denetimde tutulacağı paylaşıldı.

İsrail hükümeti basın ofisi, Gazze Şeridi'nden İsrailli esirlerin çıkarılmasına ilişkin gelişmeleri kurduğu merkezden anlık aktaracağını duyurdu.

SERBEST BIRAKILACAK FİLİSTİNLİ ESİRLERİN LİSTESİ HENÜZ AÇIKLANMADI
İsrailli esirlerin kontrollerinin tamamlanmasıyla serbest bırakılacak Filistinli kadın ve çocuk tutukluların işgal altındaki Batı Şeria'daki Ofer Askeri Hapishanesi'nde toplanacağı belirtildi.

Birinci gün serbest bırakılacak, sayısı ve kimlikleri henüz açıklanmayan Filistinli esirlerin, Ofer Hapishanesi yakınlarındaki Beytunya kontrol noktasına getirileceği ve burada Filistinli yetkililere teslim edileceği paylaşıldı.

İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinli mahkumların da Ofer Hastanesi'nden Doğu Kudüs'teki evlerine gönderileceği aktarıldı.

İsrail'de Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı Itamar Ben-Gvir, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının bir nümayişe dönüşmesine karşı önlem alınması için tüm talimatları verdiğini söyledi.

İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 Filistinlinin öldürülmesi üzerine serbest bırakılan Filistinlilerin yakınlarının da kutlama yapmayacağı aktarıldı.

İnsani arada varılan mutabakata göre, 4 gün boyunca toplam serbest bırakılacak 50 İsrailli için 150 Filistinli tutuklunun ailelerine kavuşması öngörülüyor.

İLK REHİNE GRUBU 17:00'DE BIRAKILACAK
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, Hamas ile İsrail arasında mutabakat sağlanan insani ara süreci ve salıverilecek esirlere ilişkin bilgi verdi.

Ensari, varılan mutabakat çerçevesinde çatışmalara insani aranın cuma günü yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayacağını ve ilk esir takasının aynı gün 16.00 (TSİ 17.00) sularında gerçekleşeceğini söyledi.

İlk gün aynı ailelerden kadın ve çocuklardan oluşan 13 kişinin serbest bırakılacağını kaydeden Ensari, 4 gün sürecek insani ara boyunca Gazze'deki 50 esirin serbest kalmasının planlandığını aktardı.

Uzlaşmanın uygulanması ve esirlerin güvenli şekilde serbest bırakılmalarının sağlanması konusunda Mısır ve çatışmanın taraflarıyla dün yoğun görüşmeler yapıldığını belirten Ensari, bu insani aranın kalıcı ateşkese dönüşmesini temenni ettiklerini söyledi.

Ensari, 4 günlük insani ara boyunca diğer esirlerin durumlarıyla ilgili bilgi toplanacağını ve bunların da serbest bırakılma ve insani aranın uzatılması durumunun değerlendirileceğini belirtti.

Uzlaşmanın uygulanmasında gözetmen tarafın kim olacağına ilişkin soru üzerine Ensari, "İki tarafın da çatışmalara insani ara verilmesine bağlı olduğunu düşünüyoruz. İki tarafın da bu konuda olumlu mesaj verdiğini gördük. Tabii uzlaşmanın uygulanmasını takip edecek olanlar sahadakiler olacak. Biz de arabulucu olarak taraflar arasında mesajların iletilmesi görevine devam edeceğiz. Biz tarafların bu uzlaşmaya uyacakları konusunda iyimseriz." dedi.

İSRAİL SERBEST BIRAKILACAK ESİRLERİN LİSTESİNİ ALDI
İsrail yönetimi, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara süreci kapsamında serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin listesini teslim aldığını duyurdu.

İsrail Başbakanlığından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

İsrail, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılacak İsrailli esirlerin isimlerinin yer aldığı ilk listeyi teslim aldığını doğruladı.

Açıklamada, İsrail makamlarının listenin ayrıntılarını incelediği ve esirlerin aileleriyle iletişime geçerek onları bilgilendirdiği aktarıldı.

Gazze’de geçici ateşkes başladıGAZZE'DE GEÇİCİ ATEŞKES BAŞLADI

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum