Başkan Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için Riyad'a gitti.

Başkan Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için Riyad'a gitti.
11 Kasım 2023 - 09:49

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Riyad'a gitti! Gazze için kritik zirve

Giriş Tarihi: 11.11.2023  07:15 Güncelleme Tarihi: 11.11.2023 09:45

Riyad'da "Gazze" zirvesi! Başkan Erdoğan Suudi Arabistan'da 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı İİT İslam Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu - Takvim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze'de başlatmış olduğu saldırıların ele alınacağı 8’inci Olağanüstü İslam Zirvesi’ne katılmak üzere bugün Riyad'a hareket etti.

İsrail'in yoğun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nde insani kriz her geçen saat derinleşiyor.

Binlerce kişinin öldüğü saldırılara karşı dünya sessizliğini koruyor.

Dünya susarken Türkiye mazlumların yanında
Başkan Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için Riyad'a gitti

İşgalci İsrail abluka altındaki Gazze'de soykırım suçu işliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail sabrımızı zorluyor" çıkışı yaparken kritik bir zirve Riyad'da gerçekleştirilecek. Erdoğan, İsrail'in Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarına ve Filistin halkına yönelik saldırılarını ele almak üzere tertiplenen 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi"ne katılmak üzere bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gidecek. Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden İsrail’in soykırıma dönen saldırıları karşısında daha fazla sorumluluk almasını isteyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'a gidiyor: Gazze için çağrı yapacak

  Kazakistan ve Özbekistan'ın ardından yoğun diplomasi trafiğine devam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni durağı Riyad olacak. Erdoğan, 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılmak üzere bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gidecek.

Riyad’da Gazze zirvesi! Başkan Erdoğan Suudi Arabistan’da 8’inci Olağanüstü İslam Zirvesi’ne katılacakBaşkan Recep Tayyip Erdoğan, 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a hareket etti.

Başkan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı ve Ankara Valisi Vasip Şahin uğurladı.

Başkan Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Riyad'a gitti.

RİYAD'DA GAZZE ZİRVESİ
İletişim Başkanlığından dün yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, İsrail'in Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarına ve Filistin halkına yönelik saldırılarını ele almak üzere tertiplenen 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılacak.

Zirvede, İslam aleminin temsilcilerinin, yaşanan gelişmeler karşısında atılacak somut adımlar hakkında fikir teatisinde bulunması öngörülüyor.

Zirve oturumuna hitap edecek olan Başkan Erdoğan'ın, toplantı marjında, katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor.

İSRAİL SABRIMIZI ZORLUYOR
Başkan Erdoğan dün yaptığı açıklamalarla katil İsrail'i uyarmıştı. İsrail'in Gazze'ye yönelik vahşi saldırılarının, verdikleri mücadelenin önemini ve bir an önce başarıya ulaşmasının ne kadar elzem olduğunu tekrar ispatladığını ifade eden Erdoğan, "Bütün dünyanın gözü önünde bir felaket, bir facia, bir insanlık suçu yaşanıyor." dedi.

Filistin halkının binlerce yıldır yaşadığı topraklarını zorla gasbedenlerin bunun üzerinde, geçmişi 75 yılı ancak bulan ve meşruiyetini bizzat kendi faşistlikleriyle tartışmalı hale getirdiği bir devlet inşa etmeye çalıştığına vurgu yapan Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle devam etti.

"Bununla da yetinmiyor, ülkemiz topraklarını da içeren vadedilmiş topraklar hezeyanıyla nükleer silah kullanma tehditleriyle sabrımızı zorluyorlar. Sahip oldukları teknolojik üstünlüğe ve uyguladıkları ahlaksız zorbalığa rağmen daha Filistin'in masum çocuklarıyla, kadınlarıyla ve yaşlılarıyla baş edemeyenlerin bu ham hayalden uyanacakları günler yakındır. Henüz doğmamış bebeklerden masum çocuklara, mazlum kadınlara ve erkeklere kadar on binlerce insanın yitip giden canlarının hesabı elbette sorulacak. Neredeyse bir asırdır, hastalıklı bir fanatizm uğruna milyonlarca insanın maruz kaldığı zulmün hesabı elbette sorulacak. Bu zalimlerin her biri ve onlara verdikleri destekle aynı suça ortak olanlar önce insanlık vicdanında, ardından tarih önünde mutlaka yargılanacaktır."

İSLAM DÜNYASINA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU: SESİMİZİ NE ZAMAN YÜKSELTECEĞİZ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Müslüman dünyasının Gazze'de yaşananlara karşı yeterince ses çıkarmamasını eleştirmiş ve çağrıda bulunmuştu. Erdoğan, "Müslümanlar olarak sesimizi bugün çıkarmayacaksak, yükseltmeyeceksek sesimizi ne zaman yükselteceğiz?" ifadelerini kullanmıştı.

2017 YILINDA İSTANBUL'DA TOPLANMIŞTI
Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi ABD Başkanı Donald Trump'ın 2017 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde olağanüstü toplanmıştı.

Erdoğan, İsrail'in Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarına ve Filistin halkına yönelik saldırılarını ele almak üzere tertiplenen 8'inci Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılacak. Zirvede, İslam aleminin temsilcilerinin, yaşanan gelişmeler karşısında atılacak somut adımlar hakkında fikir teatisinde bulunması öngörülüyor.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan Riyad'da Gazze için çağrı yapacakİslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bir ayı aşkın süredir İsrail’in saldırısı altında olan Gazze’de yaşananlar için olağanüstü toplanıyor. İİT’ye üye 57 ülkenin liderleri ve hükûmet başkanları, dönem başkanı Suudi Arabistan’ın çağrısı ile bugün Riyad’da buluşuyor. Zirve ile İsrail’in Filistin halkına yönelik devam eden acımasız saldırılarına karşı İslami ortak bir duruş ve eylem geliştirilmesi hedefleniyor. 

GAZZE İÇİN İSLAM DÜNYASINA ÇAĞRI YAPACAK

Zirve oturumuna hitap edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, toplantı marjında, katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor. Erdoğan, liderlere ateşkesin bir an önce sağlanması gerektiği mesajını verecek.

İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamlarının önlenmesi için diplomasi trafiğini hem telefonla hem de yüz yüze sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Riyad’da İslam ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Edinilen bilgilere göre Erdoğan, liderlere ateşkesin bir an önce sağlanması gerektiği mesajını verecek. Teşkilat üyelerinin saldırılar karşısında daha fazla sorumluluk almasını isteyecek olan Erdoğan, tüm ülkelerin üzerine düşeni yapmasının barış için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayacak.

''DERDİMİZ BARIŞIN SAĞLANMASI''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan dönüşü yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı;

''İnanıyorum ki zirveden çıkacak kararlar, İsrail’in zulmünü durdurmak için büyük bir adım olacaktır. Buradaki her acı bizim canımızı yakıyor, her istikrarsızlık bizleri etkiliyor. Bizim önceliğimiz de derdimiz de barış. Riyad Zirvesi’nden sonra arkadaşlarımla yeniden telefon diplomasisine odaklanacağız. Hedefimiz Gazze’den insanların tıbbi yardımları verebileceğimiz noktalara geçişini sağlamak. Bu koridor açılırsa yaralıları ve kanser gibi kronik hastalıkları olan kardeşlerimizi hastanelerimize almaya hazırız. Hazırlıklarımızı tamamladık.''

MÜŞTEREK ÇIKAR VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede, uluslararası hukuk ve Cenevre Protokollerini hatırlatacak ve İsrail’in saldırılarının açıkça savaş suçu olduğunun altını çizecek. Saldırılarının infial oluşturabileceğine değinerek, savaşın bölge ülkelerine yayılmaması için harekete geçilmek zorunda olduğunu, hiçbir gelişme olmadan beklemenin bölge ülkelerinde ayrı bir patlamaya neden olabileceğini kaydedecek. Ayrıca ateşkesin bir an önce sağlanmasının küresel ve müşterek bir çıkar olduğunu belirtecek olan Erdoğan, kalıcı barış için iki devletli çözüm konusunda teşkilata üye tüm ülkelerinin elini taşın altına koymasını isteyecek. Cumhurbaşkanı, stratejisi oluşturulmamış, iyi planlanmamış adımların Filistin davasına zarar vereceğine dikkat çekerek atılacak adımların etkin ve kalıcı barışa hizmet edecek şekilde atılması gerektiğinin üzerinde duracak.

Erdoğan, zirvede ayrıca üye ülkelerden Filistin için ortak bir aklın oluşturulmasını da isteyecek.

CEVDET YILMAZ VEKALET EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz vekalet edecek. Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum