Başkan Erdoğan'dan Irak'a tarihi ziyaret: 13 yıl sonra bir ilk! Yeni dönemin kapılarını aralayacak

Son dakika haberi: Başkan Recep Tayyip Erdoğan 13 yıl sonra Irak'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başkan Erdoğan, Bağdat Havalimanı'nda resmi törenle karşılandı. Bölgede yeni dönemin kapılarını aralayacak kritik teması dünya medyası da yakından takip ediyor. Başkan Erdoğan, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile görüştü. Erdoğan, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile de görüşecek. Erdoğan ve Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak. Erdoğan, Bağdat’taki resmi ziyaretinin ardından Erbil’e de gidecek. İşte ele alınması beklenen konular ve diğer detaylar!

 Başkan Erdoğan'dan Irak'a tarihi ziyaret: 13 yıl sonra bir ilk! Yeni dönemin kapılarını aralayacak
22 Nisan 2024 - 13:44
Başkan Erdoğan Irak'ta resmi törenle karşılandı! Petrolden teröre PKK'nın fişini çekecek kritik zirve
Giriş Tarihi: 22.04.2024 09:22 Güncelleme Tarihi: 22.04.2024 13:46
Başkan Erdoğan'dan Irak'a 13 yıl sonra tarihi ziyaret! Yeni dönem mi başlayacak? A Haber Irak'ta...
Başkan Erdoğan Irak’ta resmi törenle karşılandı! Petrolden teröre PKK’nın fişini çekecek kritik zirve
Başkan Recep Tayyip Erdoğan Irak'ın başkenti Bağdat'ta resmi törenle karşılandı. Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik operasyonları olacak. Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda su kullanımı ve enerji işbirliği de gündeme gelecek. Öte yandan Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Başkan Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı.
Başkan Erdoğan’dan Irak’a tarihi ziyaret: 13 yıl sonra bir ilk
Başkan Recep Tayyip Erdoğan 13 yıl sonra Irak'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Kritik ziyaret dünya basını tarafından da takip edilirken Başkan Erdoğan, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü. İki ülke arasında yaklaşık 20 anlaşma yapılması beklenirken Erdoğan Irak'ta resmi törenle karşılandı. A Haber muhabiri Esra Akyürek detayları aktardı. İşte detaylar...
Başkan Erdoğan'dan Irak'a 13 yıl sonra tarihi ziyaret! Yeni dönem mi başlayacak? A Haber Irak'ta...
Başkan Erdoğan’dan Irak’a 13 yıl sonra tarihi ziyaret! Yeni dönem mi başlayacak? A Haber Irak’ta...

Türkiye ve dünyanın merakla beklediği, bölge siyaseti açısından çok önemli olarak değerlendirilen Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a ziyareti bugün gerçekleşiyor.

BAŞKAN ERDOĞAN' IRAK'TA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Irak'a gitti. Erdoğan, Irak'ta resmi törenle karşılandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim sonrası yurt dışı ziyaretlerine başladı. Erdoğan 13 yılın ardından Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.

Başkan Erdoğan Irak'ta resmi törenle karşılandı!

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Başkan Erdoğan'ı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer yetkililer resmi törenle karşıladı.

REŞİD İLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi.

Başkan Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi Başkan Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ile bir araya geldi

Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

SUDANİ İLE GÖRÜŞECEK
Başkan Erdoğan daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

BAĞDAT'TAN SONRA ERBİL
Erdoğan, temasları çerçevesinde daha sonra Erbil'e ziyaret gerçekleştirecek.

BAŞKAN ERDOĞAN'A KİMLER EŞLİK EDİYOR?

Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Irak'a gitti.


TÜRK BAYRAKLARI ASILDI
Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı.



"ZİYARETİNİZDEN ONUR DUYDUK"

Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent Bağdat'ta, merkezde yer alan Şeyh Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduğu caddeye, Türkçe ve Arapça "Ziyaretinizden onur duyduk" yazılı pankartlar yerleştirildi.


Pankartlarda yan yana Irak ve Türk bayraklarına da yer verildi.


Erbil'de de cadde ve sokaklara Türk bayrakları asılırken Erbil Kalesi'ne Türk bayrağının görüntüsü yansıtıldı

PKK'YI BİTİRECEK KRİTİK ZİRVE

Ziyaret, son dönemde ivme kazanan ikili ilişkileri her alanda daha da ilerletme ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturma amacını taşıyor.

Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK/YPG/PYD'ye yönelik operasyonları olacak.

Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda su kullanımı ve enerji işbirliği de gündeme gelecek.

Öte yandan İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık suçuna varan eylemler ile Tel Aviv- Tahran arasındaki gerilim ile bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak.



TERÖRLE MÜCADELE! 'ORTAK HAREKAT MERKEZİ' PLANI

Türkiye'nin temasları sonucu Irak yönetimi terör örgütü PKK'yı, "yasaklı örgüt" olarak tanımlıyor. Bu durum, PKK'nın Irak'taki hareket alanını azaltması olarak değerlendiriliyor.

Ankara, terör örgütü PKK'nın Türkiye'de bir karış dahi toprak kontrol etmediğini ancak Irak'ta durumun böyle olmadığını vurguluyor. Süleymaniye yönetiminin terör örgütü ile yakın ilişkisini kesmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Terör örgütü PKK ile mücadele noktasında ihtiyaç duyulan desteği Irak makamlarına verebileceğini dile getiren Ankara, "ortak harekat merkezi" seçeneğini de öne çıkarıyor.

Irak tarafıyla geliştirilen anlayış ile birliğinin, sahada somut adımlara dönüşmesi bekleniyor. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu da sıklıkla dile getiriyor.



TÜRKMEN TOPLUMUNUN SİYASİ TEMSİLİ

Türkiye'nin Irak siyasetinin başat unsurlarından olan Türkmen toplumunun, başta siyasi temsil düzeyi olmak üzere, hak ve menfaatlerinin gözetilmesine dair hassasiyet ve beklentiler de Iraklı muhataplarla paylaşılacak.

 

Terör bitecek ticaret yükselecek! Türkiye-Irak ticareti Kalkınma Yolu Projesi ile 20 milyar dolara ulaşacakTerör bitecek ticaret yükselecek! Türkiye-Irak ticareti Kalkınma Yolu Projesi ile 20 milyar dolara ulaşacak

KALKINMA YOLU... TİCARETTE 20 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
Irak'ta gündeme gelmesi beklenen bir diğer başlık da Kalkınma Yolu Projesi olacak. Irak ile yakın dönemde 15 milyar dolar, Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030'da 20 milyar dolar ihracata ulaşılması hedefleniyor. Körfez ülkelerinin de büyük oranda destek verdiği Kalkınma Yolu Projesi bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak.



GAZZE VE BÖLGESEL GELİŞMELER
Görüşmede İsrail'in Gazze'de uyguladığı zulüm de gündeme gelecek. Tel Aviv'in Şam'da İran büyükelçiliğini vurmasıyla bir sonraki aşamaya taşınan İran-İsrail gerilimi başta olmak üzere bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak. Bu kapsamda coğrafi olarak iki ülke arasında yer alan Irak'ın güvenliği önemli görülüyor. İran'ın İsrail'e geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği İHA saldırında Irak hava sahasını tüm uçuşlara kapatmıştı.


SU VE ENERJİ
Erdoğan, geçtiğimiz hafta Kabine toplantısının ardından gazetecilerin ziyarete ilişkin sorusuna, "Bu ziyaretle birlikte Türkiye ve Irak olarak münasebetlerimizi farklı bir zemine oturtacağız. Ziyaretimizin gündem başlıklarının en önemlilerinden biri de su meselesi. Su konusunda bizden bazı talepleri oldu, bu konuları çalışıyoruz. Bir de Türkiye'ye doğal gaz ve petrol akışı konuları var onları da ele almanın gayreti içerisinde olacağız" açıklamasını yaptı. Ziyarette Türkiye'nin su konusunda, akılcı ve bilimsel temelde, ortak çıkarlara dayanan adımlar atılması yönündeki tutumu vurgulanacak.

Başkan Erdoğandan 12 yılın ardından Iraka kritik ziyaret! Petrol ihracatı yeniden başlayacak mı?Başkan Erdoğandan 12 yılın ardından Iraka kritik ziyaret! Petrol ihracatı yeniden başlayacak mı?
Nitelikli sıçrama yaşanacak! Iraktan çarpıcı Başkan Erdoğan sözleri: Büyük ve sürpriz bir anlaşma imzalanacakNitelikli sıçrama yaşanacak! Iraktan çarpıcı Başkan Erdoğan sözleri: Büyük ve sürpriz bir anlaşma imzalanacak

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum