2023 Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023  günü (bugün) başlıyor- 01 Muharrem 1445 

Muharrem ayı ilk gecesi yapılacak ibadetler, müslüman alemi tarafından sorgulanıyor. Hicri takvimin yılbaşı olan Muharrem ayı 2023 yılında, 19 Temmuz Çarşamba gününe denk geliyor. Muharrem ayına girilmesiyle birlikte sevaplarını artırmak isteyenler yapılacak ibadetleri, okunacak duaları ve çekilecek teşbihleri araştırmaya başladı. İşte, en falizetli Muharrem ayı ibadetleri....

2023 Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023  günü (bugün) başlıyor- 01 Muharrem 1445 
19 Temmuz 2023 - 14:40

Muharrem ayı (Hicri yılbaşı) fazileti ve önemi | Muharrem ayında ne oldu, anlamı ve önemi nedir?

Giriş Tarihi: 19.07.2023 Güncelleme Tarihi: 19.07.2023 

2023 Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023  günü (bugün) başlıyor- 01 Muharrem 1445 

Muharrem ayı ilk gecesi yapılacak ibadetler! En faziletli Muharrem ayı zikirleri, ayet ve hadisler...

Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Muharrem ayı anlamı ve önemi 19 Temmuz Çarşamba günü itibarıyla yeniden araştırılmaya başlandı. İslam dinine göre hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı oldukça büyük öneme sahiptir. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu önemli ayda Müslümanlar her zaman olduğundan daha fazla ibadet eder ve hayır işlerler. Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Peki, Muharrem ayında ne olmuştur? İşte Muharrem ayı fazileti ve önemi!

2023 Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023  günü (bugün) başlıyor- 01 Muharrem 1445 

Muharrem ayı ilk gecesi yapılacak ibadetler! En faziletli Muharrem ayı zikirleri, ayet ve hadisler...

Muharrem ayı ilk gecesi yapılacak ibadetler! En faziletli Muharrem ayı zikirleri, ayet ve hadisler...Muharrem ayı ilk gecesi yapılacak ibadetler, müslüman alemi tarafından sorgulanıyor. Hicri takvimin yılbaşı olan Muharrem ayı 2023 yılında, 19 Temmuz Çarşamba gününe denk geliyor. Muharrem ayına girilmesiyle birlikte sevaplarını artırmak isteyenler yapılacak ibadetleri, okunacak duaları ve çekilecek teşbihleri araştırmaya başladı. İşte, en falizetli Muharrem ayı ibadetleri...

"Muharrem ayında hangi ibadetler yapılır?" sorusunun cevabı merak ediliyor. Müslümanlar için Muharrem ayı, ibadetlerini artırmak ve sevaplarını çoğaltmak için önemli bir aydır. Bu önemli ayda sevaplarını çoğaltmak isteyen müslümanlar, okunacak duaları ve çekilecek teşbihleri araştırmaya başladı. İşte, Muharrem ayı ibadetleri 2023...

MUHARREM AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Muharrem ayında günlerde namaz kılınmalıdır. İlk önce kaza namazları kılınabilir. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olunmalı, dünya işlerinden uzak durulmalıdır.

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: "Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl, 6)

NAMAZIN ARDINDAN 11 DEFA:

La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şey'in kadir.

11 İstiğfarı şerif, 11 Salavatı şerife okunup dua yapılır. Duada, geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.

ÇEKİLECEK ZİKİRLER VE TESBİHLER

Muharrem ayının ilk gününde herbirinde besmele çekerek bir defaya mahsus, 1000 İHLAS okunursa; Allah c.c., bu alemden kul borsu ile götürmez.Bu ay bol bol istiğfar et.

Muharrem ayının ilk günü; her birinin başında Besmele çekerek (360) defa Ayetel kürsi'yi okursa arkasından 3-5 veya 7 kere;

"Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl!

Bi havlike ve kuvvetike ya azizü ya müteal ve sallalahu aleyhi vesellem."

Derse; dünyada bela görmez, istemediği her şeyden 1 sene boyunca korunur biiznillah. Sağlık ve selamette olur.

 Her yıl Muharrem ayının 10. günü idrak edilen aşure günü . Bu yıl yine birçok evde aşureler kaynayacak ve bolluk bereket yağacak. Peki, aşure günü ne zaman, ayın kaçında? 2023 Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

2023 Muharrem ayı, 19 Temmuz 2023  günü (bugün) başlıyor- 01 Muharrem 1445 

Aşure günü ne zaman, ayın kaçında? 2023 Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

2023 Muharrem ayının başlamasına kısa bir zaman kala, bereket ve paylaşmanın simgesi olan aşure gününün tarihi araştırılmaya başladı.  gününün gelmesiyle birlikte, evlerde birçok kişi aşure yapacak ve sevdiklerine, komşularına aşure dağıtacak. Peki, aşure günü ne zaman, ayın kaçında idrak edilecek?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

 inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.
Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Aşure günü ne zaman, ayın kaçında? 2023 Muharrem ayı ne zaman başlıyor? - 1

2023 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü idrak edilecek. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak.

AŞURE GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış.

Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hâllerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir deniyor. Bazı yörelerimizde Hz. Hüseyin’e yas olarak algılanır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Âdem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş...

Muharrem ayı (Hicri yılbaşı) fazileti ve önemi | Muharrem ayında ne oldu, anlamı ve önemi nedir

Muharrem ayı fazileti ve hükmü Müslümanlar tarafından merak ediliyor. 19 Temmuz Çarşamba günü itibarıyla idrak edilen Muharrem ayı hicri yılbaşı olarak biliniyor. Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicrî takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gününü ifade eder. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an'da kıymet verilen dört haram aydan biridir. İşte Muharrem ayı anlamı, önemi ve faziletleri!

MUHARREM AYI FAZİLETİ

MUHARREM AYI FAZİLETİ

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir. Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”

Muharrem ayı (Hicri yılbaşı) fazileti ve önemi | Muharrem ayında ne oldu, anlamı ve önemi nedir

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti. Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” buyurmuştur.

Muharrem ayı (Hicri yılbaşı) fazileti ve önemi | Muharrem ayında ne oldu, anlamı ve önemi nedir

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi; bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir. Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.

MUHARREM AYI ANLAMI VE ÖNEMİ

MUHARREM AYI ANLAMI VE ÖNEMİ

Kelime anlamı itibariyle haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan anlamlarına gelen Muharrem ayı savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep dört haram aydır. Muharrem ise Hicri takvim sıralamasına göre bunların birincisidir. Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde “Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah’ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir.” buyurmuştur. Hz. Ömer’in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir. Arap hükümdarları yeni yılın ilk gününe saygı gösterir ve tebrikleri kabul etmek üzere törenler düzenlerlerdi. Osmanlılar döneminde de muharrem ayında devlet erkânı padişahın huzuruna çıkarak yeni yılı tebrik eder ve padişahtan “muharremiyye” denilen hediyeleri alırlardı.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum