Türkiye'nin desteğini alan Azerbaycan, Rusya ve Fransa'nın gazına gelen Ermenistan'ı ezdi geçti!.

Ermenistan ve terör örgütü PKK, işbirliğini işgal altındaki Azerbaycan topraklarına taşıdı. Karabağ’da Ermeni güçleri ile PKK’nın Suriye’deki kolu terör örgütü YPG teröristleri ile bir araya geldi. Rusya ve Fransa, Nikol Paşinyan’a gazı verdi. Fakat Türkiye’nin desteğini alan Azerbaycan, Ermenistan'ı ezdi geçti. Şer üçlüsünü uçurumdan aşağı itti. 

Türkiye'nin desteğini alan Azerbaycan, Rusya ve Fransa'nın gazına gelen Ermenistan'ı ezdi geçti!.
02 Ekim 2020 - 07:33
'nin desteğini alan  ve 'nın gazına gelen 'ı ezdi geçti!
Giriş: 02.10.2020 01:50 Güncelleme:02.10.2020 07:03 
 ve , Nikol Paşinyan’a gazı verdi. Fakat ’nin desteğini alan 'ı ezdi geçti. Şer üçlüsünü uçurumdan aşağı itti. Takvim


Azeri birlikleri savaşın 4. gününde Ermeni ordusunu dağıttı. Çaresiz Paşinyan, Putin'i aradı. Cephede tutunamayan askerleri ise Terter şehrindeki sivilleri bombaladı.
Ermeni komutanlarla masada oturana bak!
30 yıldır Karabağ işgaline göz yuman Rusya, Fransa ve ABD anlaştı. Hiç utanmadan ateşkes çağrısı yaptı. Bakü ise çatlak seslere tokadı bastı: İşgal bitene kadar savaşa devam!


İŞTE ERMENİ KAYIPLARI
2 bin 500 Ermeni askeri öldürüldü. 200 tank, 228 roketatar, 30 hava savunma sistemi, 6 kumanda merkezi, 5 cephanelik, bir S-300 füze bataryası imha edildi.


Paşinyan'ın en büyük destekçisi Macron!

PAŞİN'YANDI!'
Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın işgal ettiği yerleri aldı. Köşeye sıkışan Ermeniler ise Trump, Putin ve Macron'a sığındı!

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan gerilim dün de devam etti. Azerbaycan ordusu işgal altındaki toprakları adım adım geri aldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ordunun başlattığı operasyonda Ermeni Ordusu'nun ağır kayıplar verdiğini ve Ermeni askeri birliklerinin lojistik destekte ciddi sorunlar yaşadığını açıkladı.



Ermenistan ordusu ise sivil yerleşim yerlerine saldırdı. Hayatını kaybeden sivil sayısı 16'ya, yaralı sayısı 55'e çıktı. Saldırılar sonrası köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise Trump, Putin ve Macron'a sığındı. Minsk Grubu'nun başındaki ülkeler ABD, Fransa ve Rusya'nın liderleri ortak açıklama yayınladı. "Acil bir ateşkes çağrısı yapıyoruz. Taraflar derhal ön koşulsuz olarak müzakerelere başlamalı" çağrısı yaptı.


Son dakika haberleri... Ermeni komutanlarla masada oturana bak!
Dağlık Karabağ savaşının beşinci gününe girilirken, Azerbaycan'a ait silahlı insansız hava aracının bir tank mevzisini yok ettiği görüntü sosyal medyada hızla yayıldı. Ermenistan Savunma Bakanı ve komutanlarla bir araya gelen ismin fotoğrafı resmen yayınlandı.
milliyet.com.tr
 

27 Eylül Pazar günü patlak veren Dağlık Karabağ savaşında Ermenistan cephede bozguna uğrarken, destekçileri birçok ülkede sokağa inip bayrak yaktı. Erivan yönetimine açık destek veren Fransa ise, resmi fotoğrafta yer aldı.
Dünyanın kilitlendiği cephe hattında patlama sesleri kesilmiyor, şiddetli çatışmalar devam ediyor. Ağır kayıplar veren Ermeni ordusu birçok noktayı kaybetti, Başbakan Nikol Paşinyan Rusya'dan yardım isteyebileceğinin sinyalini verdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın, Ermenistan ile Azerbaycan dışişleri bakanları arasında görüşmelere evsahipliği yapabileceğini açıkladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve çatışmaların sona ermesi için Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan geri çekilmesinin şart olduğunu söyledi. Pakistan ve Afganistan'a da teşekkür eden Aliyev, Azerbaycan ordusunun dışardan yardıma ihtiyacı olmadığını belirtti.
Ermenistan ordusu, resmi açıklamasına göre, geride kalan dört günde onlarca askerini kaybetti. Azerbaycan, savaşta ölen Ermenistan askerlerinin sayısının 2 bin 300 olduğunu aktarıyor.
Savaşın beşinci gününde ise şiddetli çatışmalar Ağdere-Terter, Şuşakend ve Aşağı Ağcakend civarında yoğunlaşıyor.
Azerbaycan ordusunun savaştaki en büyük kozları, silahlı insansız hava araçları (SİHA) oldu. 30 Eylül'de Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı bir görüntüdeki detay ise, sosyal medyayı çalkaladı.
Dünya çapında konuşulan kayıtta Ermenistan'a ait bir top mevzisinin Azerbaycan'a ait bir dronela yok edildiği görülüyor.
10Ancak asıl ayrıntı, vurulan mevziden yükselen dumanların arasından bir başka silahlı insansız hava aracının çıkması oldu.
Sosyal medyadaki yorumlarda, dumanlar arasından çıkıp görüntüye giren drone'un İsrail yapımı Orbiter 1K olduğu yazıldı. Söz konusu kamikaze drone, 100 kilometre menzile sahip.
Gittikçe köşeye sıkışan Ermenistan, Azerbaycan tarafından fırlatılan bir roketin İran sınırlarındaki Pervizhanlı'ya düştüğü yönünde asılsız bir açıklama yaptı. Asılsız iddiaya göre, altı yaşında bir kız çocuğu yaralandı.
Dakikalar önce paylaşılan bir başka fotoğraf ise, oldukça manidardı. Ermenistan Savunma Bakanı Davit Tonoyan ve diğer askeri yetkililerle aynı masada oturan isim, Fransa'nın Erivan Büyükelçisi Jonathan Lacôte.
Yunanistan, Güney Kıbrıs ve ABD Los Angeles'ta yüzlerce Ermeni ellerinde bayraklar ve pankartlarla gösteriler düzenledi.
Türkiye ve Azerbaycan karşıtlarının sokağa indiği ilk yer, Güney Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'ydı.
Ermenistan bayrakları taşıyan göstericiler hem ABD hem de Rusya büyükelçiliklerinin önünde toplandı.
Protestocuların elinde 'Azeri saldırılarını durdurun' pankartlarının yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan pankartlar da vardı.
Yununanistan'ın başkenti Atina'daki gösterilerin adresi ise, Sintagma Meydanı'ydı. Ermenistan bayraklarının yanı sıra Yunan bayrakları dikkat çekiciydi.
Meydandaki İngilizce pankartlarda 'Azerbaycan suçun yurdu', 'Ermenistan barış istiyor, Azerbaycan savaş' ifadeleri vardı.
20Ermeni Ortodoks papazların da katıldığı Sintagma Meydanı'ndaki gösteride, Azerbaycan bayrağı yakıldı.
Ermeni diasporasının güçlü olduğu ABD'nin Los Angeles kentinde ise, göstericilerin toplandığı nokta Azerbaycan konsolosluğunun önü oldu.
ABD bayrakları taşıyan Ermenistan destekçileri, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'takilerle neredeyse aynı pankartları tuttu.
Bir pankartta 'Erdoğan-Aliyev=Dünya Savaşı' yazıyordu, bir diğerinde 'Azerbaycan ABD'nin müttefiki değildir.'
'Ermenistan'ı savun' yazılı siyah bir tişört giyen göstericinin kıyafetindeki silah göze çarptı.
Bir başkası Dağlık Karabağ savaşında ölen Ermenistan askerlerinin fotoğraflarını taşıdı.
Dağlık Karabağ'daki çatışmalar Pazar günü sabah saatlerinde Ermenistan'ın ateşkes ihlaliyle başladı. Ermenistan, bölgeyi yarım asırı aşkın bir süredir işgal altında tutuyor.
Güney Kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Dağlık Karabağ (Yukarı Karabağ), Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki en büyük sorun olarak yıllardır çözüm bekliyor.
Peki, ikisi de eski Sovyetler Birliği ülkesi olan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun tarihçesi ne? 'Dağlık Karabağ' bölgesinin kelime kökeni birkaç farklı dilin karışımından oluşuyor. İsminin içinde bulunan birkaç dil bile, bölgenin tarih boyunca farklı kültürler arasındaki geçişkenliğe nasıl maruz kaldığını başlıbaşına gösterir nitelikte.
​​​
İngilizcesi Nagorny (ya da Nagorno) Karabakh. 'Nagorny' kelimesi Rusçada 'dağlık' (нагорный), anlamına geliyor. Azerbaycancada da, tıpkı Türkçe'deki gibi 'dağlık' anlamına gelen 'dağlıq' ya da 'yukarı' anlamına gelen 'yuxarı' kelimeleri ile anılıyor. Karabağ ise, Türkçe ve Farsçada ortak bir kelime olup, 'siyah bahçe' demek.
30Azerbaycan ve Ermenistan’ın 1922’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katılmasıyla Dağlık Karabağ, kabullenilmiş görünen, ancak Ermeniler tarafından benimsenmeyen bir yapıya evrildi. 1923’te Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı otonom bölge statüsü verilen Dağlık Karabağ'da, bölgede yaşayan etnik Ermenilerin, Azerbaycan yönetiminden duydukları rahatsızlığı zaman zaman gündeme getirmelerine rağmen, Sovyet sisteminin durma noktasına geldiği 1980’lerin sonuna kadar statüko korundu.
Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un tıkanan sistemin önünü açmak için 1985’te başlattığı açıklık (glasnost) ve yeniden yapılanma (perestroika) süreciyle beraber, Kafkasya’nın bütün sorunlu alanları gibi Dağlık Karabağ da gün ışığına çıktı. Sovyet yönetiminin her geçen gün zayıflayan otoritesini değerlendiren Dağlık Karabağ Otonom Yönetimi, 1988’de Ermenistan Cumhuriyeti’ne bağlanmayı talep etti. Bu talep karşılık bulmazken Azerbaycan ile Ermenistan’ın 1991’de bağımsızlıklarını ilan etmelerinin akabinde Dağlık Karabağ Ermenilerinin ayrılma girişimleri de yoğunlaştı.
Bu dönemde Karabağ'daki Azeri nüfusu zorunlu göçler nedeniyle yüzde 20'ye kadar düşmüştü. 10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılmak için oy kullandı. Referandumun ardından Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplumda karşılık bulmadı. Ermenistan ordusunun desteklediği Dağlık Karabağ Ermenileri ile bölgede yaşayan Azeriler arasındaki gerilim, bağımsızlık ilanıyla gittikçe yükseldi. Çıkan çatışmalar, 1992’de Ermenistan ordusu ve Dağlık Karabağlı Ermeniler ile Azerbaycan ordusu arasında sıcak savaşa dönüştü.
Dağlık Karabağlı Ermeniler, savaş sonunda bölgenin tümünün kontrolünü ele geçirdikleri gibi komşu yedi bölgeyi (rayon) de işgal ettiler. Böylelikle Dağlık Karabağ ile Azerbaycan'ın doğrudan temas noktaları oldukça sınırlandı. Dağlık Karabağ sorunu akademik çevrelerde yıllardır 'donmuş çatışma' olarak nitelendiriliyor. Aralıklarla devam eden çözüm müzakerelerine rağmen hem Dağlık Karabağ-Azerbaycan temas hattında hem de Azerbaycan-Ermenistan sınırında, karşılıklı ateşkes ihlalleri sık sık tekrarlanıyor. 2014'ün Ağustos ayında 20 yılın en kanlı çatışmaları yaşandı. Dağlık Karabağ sınırında iki gün süren çatışmalarda 13 Azerbaycan askeri öldü. Ermenistan Savunma Bakanlığı da 20 askerinin öldüğünü açıkladı.
Yarım milyon mülteci Azerbaycan ve Ermenistan'a sığındı, yaklaşık bir milyon insan zorla yer değiştirmek zorunda kaldı. Dağlık Karabağ çatışmaları başlamadan önce varolan bazı kasaba ve köyler tamamen terk edildi ve harabeye döndü. Azerbaycan topraklarının yüzde 14’ünden fazlası halen işgal altında. Azeriler bölgenin tarihsel olarak kendi kontrolünde olduğunu ve dolayısıyla kendilerine ait olduğunu iddia ediyor; Ermeniler ise bölgede hep Ermenilerin yaşadığını ve Azeri yönetiminin gayrimeşru olduğunu savunuyor
İç mesele olarak görüldüğünden dış müdahale konusunda diğer devletler gönülsüz davrandı. İhtilaf, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanması dolayısıyla 1992’den itibaren devletlerarası bir hale büründü. Azerbaycan’da savunma harcamaları 2003’ten bu yana her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. 2012’de savunma harcamaları, Azerbaycan’ın toplam kamu harcamalarının beşte birini oluşturur hale geldi. Ermenistan da Rusya’nın yardımıyla cephaneliğini genişletti.
Tam sayılar net olarak bilinmemekle beraber, küçük yerleşimler ile Laçin ve Kelbecer’in nüfusunun toplamda yaklaşık 14 bin kişi olduğu sanılıyor. AGİT Minsk Grubu eş başkanlarına göre 2005 yılından bu yana nüfusta belirgin bir artış yok. Bölgeye yerleşen etnik Ermeniler altyapıya, ekonomik faaliyetlere ve kamu hizmetlerine kısıtlı bir erişime sahip. Birçoğunun kimlik belgeleri de eksik.
Sorunun en zayıf yeri 175 kilometre uzunluğundaki temas hattı. Mayın tarlalarıyla dolu bu hat, Birinci Dünya Savaşı siperlerini andırıyor. Temas hattına Ermeni tarafından 30 bin, Azerbaycan tarafından ise bu sayıdan biraz daha fazla asker konuşlandırılmış durumda. AGİT Minsk Grubu aracılığıyla yürütülen müzakereler zorlu geçiyor; zira liderler uzlaşıya yaklaşsa da ülkelerinde kamuoyunun isteklerini karşılayamama endişesiyle geri adım atıyor.

Dağlık Karabağ Azerileri ve Ermenileri sürece etki edemiyor. Ermenistan ve Azerbaycan kamuoyunun süreç üzerinde, bölgenin yerlilerinden daha çok etkisi var. Minsk Grubu eş başkanlarının sözcüsü ya da medya sekreteri yok. Bu nedenle de görüşmeler medyada az yer alıyor
Rusya, önceden Ermenistan’a yakın bir pozisyon almışken, artık Azerbaycan’a ve Ermenistan’a eşit uzaklıkta durmayı tercih ediyor. Bu strateji Ağustos 2008’de Gürcistan’la yaşanan savaşın ardından güçlendi. Stratejik öncelik Gürcistan’ın tecrit edilmesi haline dönüştü. Dağlık Karabağ Sorunu ABD için, Orta Doğu’daki çatışmalardan daha az öneme sahip. Kongre’deki Ermeni lobisi, Hazar Denizi Havzası enerji güvenliği, ‘terörle mücadele’ ve Afganistan’a uçuşlarda Azerbaycan hava sahasını kullanabilmesi ABD için öncelikli konular.
40Azerbaycan’ın olası anlaşmadan beklentisi, işgal altındaki toprakların geri verilmesi. Ermenistan’ın olası anlaşmadan beklentisi Karabağ Ermenilerine güvenlik garantisi verilmesi ve bağımsızlık oylaması yapılması. Anlaşmanın Azerbaycan için kaygı verici tarafı, 'bağımsızlık' seçeneğinin referanduma götürülmesi. Anlaşmanın Ermenistan için kaygı verici tarafı, Ermenistan ile Dağlık Karabağ topraklarını birbirine bağlayan Laçin Koridoru'nun korunamaması ve uluslararası güvenlik garantilerinin bölgede kendi etkisini azaltması.



Görüntüdeki İsrail yapımı 'Orbiter' detayı! Bayraktar TB2 SİHA'nın kadrajına girdi
Savunma politikası analisti Turan Oğuz, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ne ait silahlı insansız hava aracının (SİHA), Ermeni topçusunu başarıyla vurduğu sırada kadraja giren İsrail ürünü "
Orbiter 1K" kamikaze İHA ile ilgili değerlendirmede bulundu. Söz konusu İHA'nın istihbarat toplama ve keşif gözetlemede kullanıldığına dikkat çekti.
Orbiter detayı! Savaşın kaderi bu fotoğrafta saklı!Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde sıcak çatışmalar sürüyor. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Ordusuna ait hedefleri, havadan ve karadan başarıyla vurmayı sürdürüyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın bugün Twitter hesabı üzerinden yayımladığı bir görüntüde, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) Ermeni topçusunu başarıyla vurduğu görüldü. Görüntülerin kaydedildiği, imhanın gerçekleştiği saniyelerde, bir başka İHA'nın kadraja girdiği dikkatlerden kaçmadı. Görüntüyü üst açıdan çeken SİHA'nın Bayraktar TB2 olduğu, kadraja giren İHA'nın ise İsrail ürünü "Orbiter 1K" olduğu belirtiliyor.
Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title
Dünya çalkalandı! SİHA vurdu, bir başka drone...

KEŞİF GÖZETLEME YAPIYOR

Savunma politikası analisti Turan Oğuz, görüntüleri ve İsrail yapımı Orbiter'i Milliyet'e değerlendirdi. Söz konusu Orbiter'in intihar/kamikaze özelliklerine sahip olduğunu belirten Oğuz, ayrıca keşif gözetlemede de kullanıldığını kaydetti. İsrail'le Azerbaycan arasında yapılan anlaşma gereği, Orbiter'in Azerbaycan'da üretildiği bilgisini veren Oğuz, "Ermenilerin çok sayıda hava savunma sistemi yok edildiği için, artık Azerbaycan'ın ön cephede mutlak bir hava üstünlüğü var. Azerbaycan Ordusu İHA'ları istedikleri gibi dolaştırıyor. Vuruşların çoğunluğu İHA ve topçu destek vasıtaları ile yapılıyor. Topçu atışlarında ileri gözcü görevlendirmesi gerekiyor. Bir atış yaptınız, ilerisi, gerisi, yanına mı düştü, ona göre diğer atışı yaparsınız. Bu noktada, Ermenilerin cephe gerisini izlemek ve yapılan atışlarda topçulara bilgi sağlamak için de IHA'lar kullanılabilir" dedi.

Quark.Models.Entities.SuperContent?.Title
Ermenistan tepetaklak! The Times: Paşinyan yardım isteyecek

İSTİHBARAT TOPLUYOR

Keşif gözetleme haricinde, görsel istihbarat toplama noktasında da yararlanıldığını belirten Oğuz, "Yerleştirilen düşman silah sistemlerini, harekat halinde olan unsurları tespit edilmesinde de kullanılabilir. Böylece, SİHA'lar ya da ateş destek vasıtaları ile hedefin vurulmasına aracı oluyor. Vuruş sonrası görüntüleri çekmek için de kullanılıyor" diye konuştu.

Görüntüdeki İsrail yapımı Orbiter detayı Bayraktar TB2 SİHAnın kadrajına girdi
 


SON ANA KADAR GÖRÜLMÜYOR

Orbiter 1K, 2.5 saat havada kalabiliyor ve saldırı manevrasına geçmesine birkaç saniye kalana kadar fark edilmiyor. Kamikaze yöntemi ile kullanılan Orbiter 1K, hedeflerini vuramayacak durumlarda, uzaktan kumanda eden pilot ile geri dönmeleri sağlanıyor, paraşüt/hava yastığı kullanarak yere iniyor.



Siyaset Bilimci Doç. Dr. Enes Bayraklı: 27 yıl sonra ilk kez Azerbaycan inisiyatifi ele aldı

Giriş: 01.10.2020 22:50 Güncelleme:01.10.2020 23:03 
27 yıl sonra ilk kez Azerbaycan...
Siyaset Bilimci Doç. Dr. Enes Bayraklı, A Haber’de yayınlanan Memleket Meselesi programında Azerbaycan-Ermenistan çatışmasını yorumladı. Gerilimin sürdürülemez olduğuna dikkat çeken Bayraklı, “Çünkü Azerbaycan gün geçtikçe ekonomik olarak güçlenen bir ülke, son 15 yılda orduda reform yaptı ve yeniledi. Azerbaycan müzakere masasındaydı ve bu sefer gelen saldırılara çok sert yanıt verdi. 27 yıl sonra ilk kez Azerbaycan inisiyatifi ele aldı” dedi.

Ermeni hava aracı böyle vuruldu!
Son dakika: Karabağ'da skandal görüntü! Aliyev açıklamıştı, Ermenistan bunu nasıl izah edecek..
Ermenistan ve terör örgütü PKK, işbirliğini işgal altındaki Azerbaycan topraklarına taşıdı. Karabağ’da Ermeni güçleri ile PKK’nın Suriye’deki kolu terör örgütü YPG teröristleri ile bir araya geldi.

Video Player

00:13 | 00:43

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.
Online Video Platform

Ermenistan ve terör örgütü PKK, işbirliğine ilişkin kirli ittifak bir kez daha ortaya çıktı. Suriye’de eğitim almış onlarca PKK’lı terörist, Ermenistan tarafından işgal altındaki Karabağ’a nakledildi. 

Son dakika: Karabağ'da skandal görüntü! Aliyev açıklamıştı, Ermenistan bunu nasıl izah edecek..

Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, ağustos ayından itibaren Suriye'den getirilen teröristlerin birkaç ayrı rota ile İran üzerinden Ermenistan işgali altındaki Karabağ'a geçtiği kaydedildi.

Ortaya çıkan görüntülerde YPG'li teröristlerin Ermeni silahlı kuvvetlleri ile bir araya geldiği görülüyor.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum