Normale dönüş tarihi açıklandı! Peki, aşılar ne kadar güvenli?.

Dünyada 1.7 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs kabusuna karşı aşılamalar yavaş yavaş başladı. Birçok ülke hala artan vaka sayılarıyla baş ederken insanlık tarihinin en hızlı geliştirilen aşılara dair ise soru işaretleri devam ediyor. İnsanlık şu anda yeni bir sınavla karşı karşıya. Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence canlı yayında aşı olurken, ABD'nin Tennessee eyaletinde bir hemşirenin aşı olduktan sonra bayılması paniğe sebep oldu.

Normale dönüş tarihi açıklandı! Peki, aşılar ne kadar güvenli?.
18 Aralık 2020 - 20:43
Normale dönüş tarihi açıklandı! Peki, aşılar ne kadar güvenli?
Dünyada 1.7 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs kabusuna karşı aşılamalar yavaş yavaş başladı. Birçok ülke hala artan vaka sayılarıyla baş ederken insanlık tarihinin en hızlı geliştirilen aşılara dair ise soru işaretleri devam ediyor. İnsanlık şu anda yeni bir sınavla karşı karşıya. Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence canlı yayında aşı olurken, ABD'nin Tennessee eyaletinde bir hemşirenin aşı olduktan sonra bayılması paniğe sebep oldu.
milliyet.com.tr
• 18 Aralık 2020 - 20:26• Son Güncelleme: 
 
1Dünya genelinde 75 milyondan fazla insanın yakalandığı koronavirüse karşı aşılama başladı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) insanlığın kabusu olan salgınla ilgili merak edilenlere dair açıklamalar yaptı.
GÜVENLİ Mİ
GÜVENLİ Mİ?
FDA, bir klinik çalışmada rastgele seçilen 44 bin katılımcının verilerini inceledikten sonra 16 yaş ve üstü insanlar için aşıya izin verdi.Washington Post'un haberine göre, kurumun 53 sayfalık analizi, enjeksiyon alan bazı kişilerin yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, titreme ve ateş gibi hoş olmayan ancak tolere edilebilir yan etkilere sahip olduğunu belirtiyor.Araştırmacılar, bu katılımcıların 38 bininin iki aylık takibinin sonucunda, aşıya acil durum yetkilendirmesi verilmesini engelleyecek hiçbir özel güvenlik endişesi tespit etmediklerini, "olumlu bir güvenlik profilinin" kanıtlandığını söyledi.AŞI BENİ KORONAVİRÜSTEN KORUYACAK MI
AŞI BENİ KORONAVİRÜSTEN KORUYACAK MI?
İki atışlık Pfizer-BioNTech aşısının, çalışmalarda yüzde 95 etkili olduğu gösterildi.FDA'nın bağımsız incelemesi, her iki aşı dozunu da alan 20 binden fazla kişiden yalnızca sekizinin koronavirüse yakalandığını ve yalnızca bir kişinin ciddi şekilde hastalandığını ortaya koydu.
Aksine, plasebo grubundaki 162 kişi koronavirüse yakalandı ve bu kişilerin dokuzu ciddi bir hastalığa yakalandı.Aşının ilk dozunun bile hastalığa karşı koruduğuna dair bazı kanıtlar vardı, ancak FDA kesin sonuçlar çıkarmak için yeterli veri olmadığını söyledi.Viral yayılma açısından büyük etkileri olan bir soru olan, aşının hastalığı olduğu kadar enfeksiyonu da önleyip önlemediği ise henüz bilinmiyor.
10YA DAHA ÖNCE KORONAVİRÜS KAPTIYSAMYA DAHA ÖNCE KORONAVİRÜS KAPTIYSAM?
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, aşıların daha önce enfeksiyon geçirip geçirmediklerine bakılmaksızın insanlara uygulanması gerektiğini söylüyor.
Hala bir enfeksiyon veya aşıdan sonra koronavirüse karşı bağışıklığın ne kadar sürdüğünü bilmiyoruz, öğrenme aşamasındayız.
Genellikle bir enfeksiyon, aşıdan daha iyi bağışıklığa neden olur, ancak her zaman değil - örneğin tetanoz ve insan papillom virüsü için kullanılan aşılar, doğal bir enfeksiyondan kurtulmaktan daha iyi koruma sağlar.
YA VİRÜSÜ YENİ KAPTIYSAMYA VİRÜSÜ YENİ KAPTIYSAM?
En iyisi, hastalığınızdan iyileşene ve enfeksiyonun başkalarına yayılmasını önlemek adına, kendi kendine izolasyonu sona erdirmek için tüm kriterleri karşılayana kadar aşılanmayı beklemektir.İyileştikten sonra aşı olmak için önerilen bir minimum aralık yoktur.
AŞIDAN SONRA DA SOSYAL MESAFEYE DİKKAT ETMELİ MİYİMAŞIDAN SONRA DA SOSYAL MESAFEYE DİKKAT ETMELİ MİYİM? ,
Evet. Bir aşı onaylandıktan sonra bile uzmanlar, insanların maske takması ve sosyal mesafeyi koruması gerekeceğini söylüyor.Bunun nedeni kısmen aşı dozlarının sınırlı olması ve virüsün yayılmasını durdurmak için yeterli nüfusun aşılanmasının zaman alacağının düşünülmesi
17Uzmanlar, normale dönmenin aylar veya daha uzun sürebileceğini söylüyor.HAMİLELER DE AŞI OLABİLİYOR MUHAMİLELER DE AŞI OLABİLİYOR MU? 
Aşı yaptırması önerilen bir grubun - örneğin, sağlık çalışanları - parçası olan hamile veya emziren kadınlar önceden tıbbi uzmanlarla konuşmayı düşünebilirler
19Hamile kadınlar koronavirüs aşısı denemelerinden çıkarıldı, bu nedenle aşıların onlar için güvenliği veya anne sütüyle beslenen bebek üzerindeki etkileri hakkında hiçbir veri yok.
​​​​20AŞILAR NASIL BU KADAR HIZLI YAPILDIAŞILAR NASIL BU KADAR HIZLI YAPILDI?
Tarihsel olarak bakıldığına aşıların geliştirilmesi yıllar alıyordu. Bunlardan önce, geliştirilmesi dört yıl süren kabakulak aşısı, insanlarda kullanım için onaylanan en hızlı aşı idi.
Pfizer ve Moderna adayları gibi haberci RNA aşılarının geliştirilmesi hızlı oldu çünkü bilim insanları, bu ülkede bilinen bir yeni koronavirüs vakası olmadan önce, çevrimiçi olarak paylaşılan viral genomu şablon olarak kullanarak çalışmalarına başlayabildiler.Haberci RNA aşıları yapmak, tavuk yumurtasında bileşen yetiştirmek gibi zaman alıcı adımlar gerektirmez.ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, eşi Karen Pence ve ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Jerome Adams canlı yayında Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı oldu.Salgınla mücadelede aşının önemine işaret eden Pence, "Başkan Donald Trump'ın da dediği gibi, salgında önemli bir dönemeçteyiz. Tünelin sonunda ışık görünüyor." dedi.ABD'nin Tennessee eyaletinde koronavirüs (Covid-19) aşısı olduktan sonra gazetecilere açıklama yapan Tiffany Dover adlı hemşire, rahatsızlanarak canlı yayında bayıldı. Hemşirenin yardımına meslektaşları koştu.O anlar saniye saniye ABD merkezli yayıncı kuruluş NBC'nin kameralarına yansıdı.İngiltere'de son 24 saatte 28 bin 507 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiği, 489 kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı.
Ülkedeki toplam vaka sayısı 1 milyon 977 bin 167, toplam can kaybı ise 66 bin 541 olarak duyuruldu.
Salgının sert hissedildiği bir başka ülke olan İtalya'da iseyeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 674 artarak 67 bin 894 oldu.
30İtalya Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 17 bin 992 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Böylece salgının başladığı şubattan beri toplam vaka sayısı 1 milyon 921 bin 778'e ulaştı. 
31

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum