Karadeniz gazı ile yeni bir dönem başlıyor! 40 milyar dolar cepte kalacak.

Son dakika: Giresun'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle birçok ilçede cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Araçlar yollarda sürüklendi, istinat duvarları çöktü. İçişleri Bakanı Soylu, 1 asker ve 2 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldığı bilgisini verdi.

Karadeniz gazı ile yeni bir dönem başlıyor! 40 milyar dolar cepte kalacak.
23 Ağustos 2020 - 09:34 - Güncelleme: 23 Ağustos 2020 - 09:41

'deki  rezervi buzdağının görünen kısmı! Yaygara koparılan alanlardan büyük

Giriş Tarihi: 23.08.2020  09:10 Güncelleme Tarihi: 23.08.2020 09:31

Türkiye 'de tarihinin en büyük  rezervini buldu. 320 milyar metreküp olduğu tahmin edilen doğalgaz rezervi, dünyadaki birçok sahadan daha büyük potansiyel barındırıyor. Bölgede 5-6 bin km2'lik bir alanın daha taranacağı belirtilirken, Fatih gemisi günde 700 metre kazı yapıyor.

Karadeniz'deki rezerv buzdağının görünen kısmı

İşte Sabah yazarı Dilek Güngör'ün "Buzdağının görünen kısmı" başlıklı yazısı

Türkiye'nin Sakarya Gaz Sahası'nda bulduğu 320 milyar metreküplük gaz dünyada yaygara koparılan birçok sahadan daha büyük bir potansiyeli barındırıyor. Ancak sahada 5-6 bin km2'lik alan daha taranacak. İlk tespitlere göre, önümüzdeki dönemde mevcut lokasyonda inilmesi planlanan 1.000 metrelik derinlikte de 500 metrelik gazlı alan olduğu belirtiliyor. Fatih gemisi günde 700 metre kazı yapıyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün müjdesini verdiği 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi, bu haliyle bile yüksek bir potansiyel barındırsa da Karadeniz'deki kaynakların başlangıç düdüğü olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) rezervi tespit ettiği ve bugüne kadar ilk kez kazılan Sakarya Gaz Sahası'nda 5-6 bin kilometrekarelik alanda daha sismik çalışmalar yürütülecek. İlk rezerv tespitinin yapıldığı bölgede, deniz suyundan 3.500 metrelik derinliğe kadar inildi.

Bu derinlikte iki zone'da 500-510 metrelik gazlı bölüm tespit edildi. Şimdi Fatih sondaj gemisi bin metrelik daha derine inecek. Sismik taramalarla çekilen röntgende, bin metrelik derinlikte, daha iki ayrı gazlı alan olduğu belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte burada sondaj çalışmaları devam edecek. Eş zamanlı olarak bugüne kadar sismik taramaları yapılmayan 5-6 bin kilometrekarelik alan daha taranacak. Uzmanlar, bölgenin Şahdeniz sahası kadar büyük olabileceği yorumlarını yapıyor.



GAZ KALİTELİ, MALİYETİ AZ
Bulunan gaz hem kuru gaz hem de kaliteli… Rezervin içinde başka unsurlar (sülfür vb) olmaması nedeniyle, bunların ayrıştırılması için ek yatırıma gerek kalmayacağı belirtiliyor. Bu da üretim ve teknik maliyetleri önemli ölçüde azaltacak.

YÜZEY TESİSİNE YAKIN BÖLGE
Gaz çıkarıldıktan sonra bir boru hattıyla karaya ulaştırılacak. Karaya ulaştırıldığı bölgede yüzey tesislerinin yapılması gerekiyor. Şu anda Akçakoca'da daha önce yatırımı yapılmış yüzey tesislerinin bulunması da maliyeti önemli ölçüde azaltacak bir unsur olarak dikkat çekiyor. Ancak yetkililer gaz çıkarılmaya başlandıktan sonra özellikle Marmara Bölgesi'nin ihtiyacını karşılamak için yeni bir hat ve yüzey tesisi yatırımı yapılabileceğine de dikkat çekiyor. Bütün üretim planlamalarının önümüzdeki yıl netleşmesi planlanıyor.



MİLLİ GEMİLER MALİYETİ DÜŞÜRDÜ
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 2017'de Enerji Bakanlığı döneminde 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nda çizdiği strateji, Türkiye'nin sadece denizlerde doğalgaza ulaşmasını sağlamadı aynı zamanda ucuz maliyetle bu işlerin yapılmasının da önünü açtı. Daha önce Karadeniz'de uluslararası şirketlerle yapılan anlaşmalarda TPAO arama maliyetinin yüzde 50'sini karşılıyordu. En son Shell ile yapılan anlaşmada 360 milyon dolar arama maliyeti için sözleşme imzalanmıştı. Madison Oil, Petrobras, BP ile yapılan anlaşmalarda da benzer maliyetler söz konusuydu. Üstelik, arama faaliyetleri her ne kadar yüzde 50-50 ortaklığında sözleşme imzalansa da küresel şirketlerin tekelindeydi. Gemiler istedikleri zaman çalışmayabiliyordu. Örneğin, şu anda Akdeniz'de arama yapan birçok şirketin gemisi limanlarda bekliyor. Albayrak'ın çizdiği stratejiyle milli gemilerine kavuşan Türkiye, hem bu tür olumsuzlukları bertaraf etmiş oldu hem de yerli ekipman ve Türk mühendislerin çalışmalarıyla arama maliyetleri neredeyse 10'da bire kadar indirildi. Bugün TPAO'nun envanterindeki gemilerle yapılan sondajlarda bir kuyu açmanın maliyeti 16-20 milyon dolara kadar gerilemiş durumda…



320 MİLYAR M3'LÜK KEŞİF YAYGARA KOPARILAN ALANLARDAN BÜYÜK
Türkiye'nin 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfi, 2017'den bu yana ilmik ilmik dokunan stratejinin meyvesi... Bu haliyle bile Doğu Akdeniz'de yaygara koparılan birçok sahadan daha büyük bir potansiyel anlamına geliyor. İsrail Tamar sahasında 320 milyar metreküp, Leviathan'da 600 milyar metreküp gaz rezevi tespit etti. Kıbrıs Afrodit'te bulunan rezerv 130 milyar metreküp. Kalipso'da 200 milyar metreküp rezerv miktarı var. Doğu Akdeniz'de şu anda bulunan en büyük rezerv Mısır'ın Zohr havzasında… Onun da miktarı 800 milyar metreküp civarında… Türkiye'nin keşfi birçok uluslararası şirketin ortaklığında çıkarılan bu sahaların birçoğundan fazla... Önümüzdeki günlerde hem bin metrekarelik derinlikte ön tespitleri yapılan rezervin bulunması hem de 5-6 bin kilometrekarelik alanın sismik taramalarından sonra yeni bölgelerin keşfetmesi durumunda kaynak miktarının daha da artabilir.

GÜNDE 700 METRE KAZILIYOR
TPAO'nun mülkiyetindeki Fatih sondaj gemisi, saatte 30, günde 720 metre derin denizde kazı yapıyor. Fatih gemisi önümüzdeki günlerde bölgede kalan 1.000 metrelik derinlikte çalışmalarına devam edecek. Eş zamanlı olarak sahanın üretim kuyularının planlamaları da başlayacak. En geç önümüzdeki ay Mersin Limanı'nda yapımı tamamlanması düşünülen Kanuni sondaj gemisinin de Karadeniz'de doğalgaz keşfinin yapıldığı bölgeye yönlendirilmesi planlanıyor.

DİLEK GÜNGÖR'ÜN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

Karadeniz gazı ile yeni bir dönem başlıyor! 40 milyar dolar cepte kalacak

 Karadeniz'de bulduğu 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi ile tarihi bir keşif yaparken, yeni bir dönemin de başlandığını herkese gösterdi. Enerjide dışa bağımlılığı büyük ölçüde azaltması beklenen Karadeniz gazı il birlikte 40 milyar dolarlık gaz ithalatı sona erecek. Sabah Gazetesi yazarı Nurullah Gür bugünkü yazısında "Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi Türkiye’nin en büyük keşfi olsa da bu bir başlangıç. Daha büyük rezervlerin bulunması sürpriz olmayacak" diye yazdı.

Giriş Tarihi: 23.08.2020 

Karadeniz gazı ile yeni bir dönem başlıyor! 40 milyar dolar cepte kalacak

İşte Sabah Gazetesi yazarı Nurullah Gür'ün "Bu daha başlangıç" başlıklı yazısı:

Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi Türkiye'nin en büyük keşfi olsa da bu bir başlangıç. Daha büyük rezervlerin bulunması sürpriz olmayacak. Bu rezerv, 40 milyar $'lık ithalatı bitirip cari açığa son verecek.

Milli enerjiyle ilgili tarihi bir haftayı geride bıraktık. Doğalgaz ve güneş enerjisinde güzel gelişmeler var. Ülkemiz için hayırlı olsun. Türkiye son yıllarda milli enerji alanında güçlü bir atılım başlattı. Yenilenebilir enerjiden nükleere, doğalgazdan petrole kadar çok boyutlu bir enerji politikası sürdürüyoruz. Zorlu bir süreç. Doğu Akdeniz'de verilen mücadele ortada. Karadeniz'de bulduğumuz doğalgaz rezervi, bu emeklerin meyvesini toplamaya başladığımızın bir göstergesi.

Karadeniz gazı ile yeni bir dönem başlıyor!EN BÜYÜK KEŞİF
Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde yerli enerji hamlelerinde kayda değer bir ivmelenme başlamıştı. Bayrağı devralan Fatih Dönmez'in de aynı kararlılıkla projeleri sürdürmesi enerjide önümüzü açtı. 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı keşiflerin en büyüğü. Bu daha başlangıç. Farklı noktalarda ve derinliklerde daha büyük rezervlerin bulunması sürpriz olmayacak.



MOTİVASYON ARTTI
İşin sevindirici ve umut verici kısmı, bu keşfi kendi gemimiz ve beşeri sermayemizle gerçekleştirmiş olmamız. Daha büyük keşifler için aramaya devam edeceğiz. Bu keşif bizim için önemli bir deneyimdi. Bu deneyim yeni keşiflerin bulunmasına yardımcı olacaktır. Bu işe emek veren mühendislerimiz, teknisyenlerimiz ve bürokratlarımızın motivasyonu da bu keşif sayesinde artmış oldu.

MALİYETLER DÜŞECEK
Peki, enerjide bu ve benzeri müjdeli haberlerin gelmesinin bize ne faydası olacak? Enerjide dışa bağımlılığın azalması, vatandaşın cebine pozitif yansıyacak. Geçtiğimiz yıl hane başına ortalama 1.700 TL doğalgaz faturası ödemişiz. Kendi doğalgazımıza erişmemiz sayesinde ilerleyen yıllarda vatandaşın doğalgaz harcamaları azalacak. Sanayimiz için enerji maliyetleri düşecek. Reel sektörümüz daha rekabetçi hale gelecek. Enerji yatırımları önümüzdeki yıllarda çarpan etkisiyle ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlayacak. Milli enerjideki yatırımlar binlerce yeni istihdamın kapısını açacak. Bu keşif, jeopolitik meselelerde Rusya, İran ve Yunanistan'a karşı elimizi güçlendirecek.

Mavi Vatan'ı karış karış tarıyorlar40 MİLYAR $ İTHALAT
Bunlar bugünden yarına olacak şeyler değil. Bu rezervi çıkartmak ve daha büyük sahalar keşfetmek biraz zaman alacak. Ama sonunda ekonomimizin yumuşak karnı olan cari açıktan kurtulma noktasında kritik bir adım atmış olacağız. Ortalamada 40 milyar dolara yaklaşan yıllık enerji ithalatını bıraktığınızda Türkiye zaten cari fazla veriyor. Enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmaya yönelik her girişim, cari fazlaya dönme şansımızı artıracak.

MİLLİ TEKNOLOJİYE DAYALI 'YEŞİL BÜYÜME
Sadece doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlara bel bağlayamayız. Sonuçta bu kaynaklar sınırlı. Tabi bir de işin çevre boyutu var. Türkiye bu durumun bilincinde. Bir taraftan da güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının ağırlığını artırıyoruz. Malumunuz Türkiye'nin ilk entegre güneş paneli üretim fabrikası bu hafta açıldı. Bu yatırım, Avrupa ve Ortadoğu'daki tek entegre güneş paneli tesisi olma özelliği taşıyor. Hammaddeyi koyup yüksek teknolojili nihai ürünü tek bir çatı altında üretebileceğimiz bir fabrika.

Son yıllarda güneş enerjisine ciddi yatırımlar yaptık. Ancak, güneş enerjisi üretiminin teknoloji bacağında dışarıya bağımlıydık. İşin katma değer ve ihracat anlamında kaymağını Almanya ve Çin yiyordu. Bu fabrika ile birlikte yüksek teknoloji açığını azaltmaya yönelik çok yerinde bir hamle yaptık. Güneş enerjisi böylece büyüme ve istihdama daha fazla katkı verecek.

Bu daha başlangıç! Karadeniz, Hazar kadar zengin
İklim değişikliği ve ormansızlaşma gibi küresel çevre problemlerden dolayı ekonomik gelişmeyi sürdürülebilir kılmanın yolu 'yeşil büyüme'den geçiyor. AB 'yeşil büyüme' projelerine ciddi teşvikler veriyor. Çin yeşil teknoloji gelişiminde hızlı bir ivme yakaladı. Türkiye'nin de bu alana çok gecikmeden yönelmesi sevindirici.

Çevreyi koruyarak büyümeyi yakalayabilmek hem bizim hem de gelecek nesiller için oldukça hayati. Eskiden çevreyi kirletme pahasına ekonomik büyüme artırılamaya çalışıldı. Bunun sürdürülemez olduğunu dünya geç de olsa anladı. Şimdi çevre dostu yeşil teknolojiler, büyümenin anahtarı haline geldi.

Türkiye enerjide bir üst lige çıktı! Bakan Albayrak işaret fişeğini böyle yakmıştıTÜRKİYE ENERJİDE BİR ÜST LİGE ÇIKTI! BAKAN ALBAYRAK İŞARET FİŞEĞİNİ BÖYLE YAKMIŞTI

Türkiye enerjide bir üst lige çıkıyor! İşte Karadenizdeki doğalgaz rezervinin perde arkasıTÜRKİYE ENERJİDE BİR ÜST LİGE ÇIKIYOR! İŞTE KARADENİZ'DEKİ DOĞALGAZ REZERVİNİN PERDE ARKASI

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!

Giriş Tarihi: 23.08.2020  06:30 Güncelleme Tarihi: 23.08.2020 06:31

Giresun'da içinde 5 personel bulunan jandarma aracı, sel sularına gömüldü. Sabahın ilk saatleriyle korkunç olayın yaşandığı bölge, havadan böyle görüntülendi.

Giresun'da sel felaketi'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

 haberi: 'da sel felaketi yaşandı. İçişleri Bakanı  felaketin ardından bölgeye gitti. Süleyman Soylu toplam 12 kişinin kayıp olduğu bilgisini verdi. Soylu ayrıca, Dereli'de mahsur kalan 20 vatandaşı kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. İşte son dakika haberinin detayları...

Giresun'da sel felaketi: 1 asker ve 2 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı

Son dakika: Giresun'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle birçok ilçede cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Araçlar yollarda sürüklendi, istinat duvarları çöktü. İçişleri Bakanı Soylu, 1 asker ve 2 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldığı bilgisini verdi.

Video Player

00:00 | 00:00

Use Up/Down Arrow keys to increase or decrease volume.

Online Video Platform

SON DAKİKAGiresun’u etkisi altına alan sağanak yağış şehrin birçok yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı. Dereli ilçesinde saat 15.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, akşam saatlerinde dere taşkınlarına ve su baskınlarına neden oldu.  

İlçe merkezi yakınlarından geçen Aksu Deresi’nin taşmasıyla cadde ve sokaklar adeta nehre döndü. Taşkının şiddetinin artması nedeniyle yol kenarlarında park halindeki araçlar sele kapıldı. İşyerlerinde yaklaşık 1 metreye kadar su baskınları yaşandı.

BAKAN SOYLU AÇIKLADI: 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Giresun'da yaşanan sel felaketi sonrasında bölgeye giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk yaptığı açıklamada  "5'i Jandarma olmak üzere toplam 12 kişinin kayıp olduğu bilgisi var." ifadelerini kullandı.

Son dakika... 'da  felaketi: 5'i jandarma 12 kişi kayıp

’da etkili olan   felaketine neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşanan sel felaketinde 5'i jandarma 12 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Giresun'da sel felaketi: 1 asker ve 2 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı

'u etkisi altına alan sağanak yağış şehrin birçok yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı. Dereli ilçesinde saat 15.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, akşam saatlerinde dere taşkınlarına ve su baskınlarına neden oldu.

İlçe merkezi yakınlarından geçen Aksu Deresi'nin taşmasıyla cadde ve sokaklar adeta nehre döndü. Taşkının şiddetinin artması nedeniyle yol kenarlarında park halindeki araçlar e kapıldı. İşyerlerinde yaklaşık 1 metreye kadar su baskınları yaşandı.

BAKAN SOYLU AÇIKLADI: 5'İ JANDARMA 12 KAYIP
Giresun'da yaşanan sel felaketi sonrasında bölgeye giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "5'i Jandarma olmak üzere toplam 12 kişinin kayıp olduğu bilgisi var." ifadelerini kullandı. Bakan Soylu şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirtti.



GİRESUN VALİSİ ENVER ÜNLÜ'DEN AÇIKLAMA
, kentte sel nedeniyle mahsur kalan vatandaşların olduğunu açıkladı.

Kayıp vatandaşları henüz teyit edemediklerini söyleyen Ünlü, "Bir vatandaşımız kayıp, bir yaralı yaşlı teyzemiz var. Bunun dışındakileri henüz teyit edemedik, mahsur kalanlar var ama teyit edemiyoruz. Teyit edebildiğimiz bu kadar" dedi.

Ünlü, Dereli ilçesinde kurtarılanların olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"5 kişilik bir aile vardı, beyaz eşya bayisinde mahsur kalmıştı kurtuldu. Düğün salonunda mahsur kalanlar vardı, onlar kurtuldu. Bir vatandaşımız kayıp. Taşkın sebebiyle Espiye'de bir vefatımız var. Bir de üzerine duvar devrilen yaşlı teyzemiz yaralı. Onun dışındakileri henüz teyit edemedik. Kayıp ihbarları var, arkadaşlarımız teyit edemedi."

TAHLİYELER SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA BAŞLAYACAK
Ulaşamadıkları bölgelerdeki tahliyelerin sabahın ilk ışıklarıyla başlayacağını belirten Ünlü, kayıp ihbarlarını güvenlik güçlerinin teyit etmeye çalıştığını vurguladı.

Vali Ünlü, Dereli'de sel sularının araçları sürüklediğine işaret ederek, "Yıkılan binalar var, resmi araçlar, özel araçlar, onların hepsi... Zaten nehir olmuş kanal. İçişleri Bakanımız da geliyor yolda. Araçlarımız, iş makinelerimiz de Dereli'ye girmek için sularının çekilmesini bekliyor" dedi.

Yağlıdere ve Güce ilçelerinde de çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Ünlü, şu anda öncelikle yolları açtıklarını anlattı.

GİRESUN'DA DERE TAŞTI
Giresun'un Piraziz ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Ordu sınırındaki Abdal Deresi taştı.

Abdal Deresi'nin taşması sonucu Eren Mahallesi'nin bir bölümündeki yollar, bahçeler ve çocuk parkı su altında kaldı. Ordu'nun Ambarcılı ve Kestane Mahallesi'ne giden yol ulaşıma kapandı.

Jandarma ekipleri yol girişinde önlem alarak, bölgeye yaya ve araçların geçişine izin vermezken, belediye ekipleri de çalışma yapıyor.

"EKİPLERİMİZ İLK DAKİKADAN İTİBAREN MÜDAHALE ETMEKTEDİR"
'tan yapılan açıklamada, Giresun'da su baskınlarının meydana geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Giresun'da aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve su baskınlarına ekiplerimiz ilk dakikadan itibaren müdahale etmektedir. Giresun'un yanı sıra çevre illerden de personel ve araçlar destek amacıyla bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir" denildi.

Deredeki balıklar sokaklara sürüklendi

Abdal Deresi'nin debisi, yağışın etkisini kaybetmesinin ardından düştü. Vatandaşlar, suların çekilmesiyle ev ve iş yerlerinin önünde biriken çamuru temizledi.

Bazı vatandaşlar, derenin taşmasıyla sokaklara sürüklenen balıkları toplayarak tekrar dereye attı.

Taşkın nedeniyle kapanan, Ordu'nun Ambarcılı ve Kestane Mahallesi yolu ise suların çekilmesiyle tekrar ulaşıma açıldı.

Sağanak nedeniyle Bulancak ilçesinde de cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Bulancak Belediyesi ekipleri, su birikintilerinin olduğu bölgelerde çalışma yaptı.

Yağlıdere, Çanakçı ve Güce ilçelerinde de mahalle ve köy yollarında küçük çaplı toprak kaymaları meydana geldi.

"GECE BOYUNCU YAĞIŞ DEVAM EDECEK"
Giresun Valisi Enver Ünlü, Karadeniz Sahil Yolu'nda zaman zaman yağışın etkisiyle kontrollü geçiş sağlandığını söyledi.

Piraziz ilçesinde yağışın fazla olduğunu vurgulayan Ünlü, "Orada küçük çaplı toprak kaymaları var ama çok şükür kayda değer bir sıkıntımız, can kaybımız yok. Gece boyunca yağış devam edecek. Piraziz ve Bulancak ilçelerimiz oldukça fazla yağış aldı" dedi.

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!Ünlü, İl Özel İdaresi ve AFAD ekipleri başta olmak üzere ilgili tüm ekiplerin sahada olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, gece boyunca yağış geçişleri devam edecek. Vatandaşlardan tedbirli olmalarını, valiliğimizin web sitesinden yaptığımız uyarılar ve muhtarlar aracılığıyla istedik. Vatandaşlarımızdan dere yataklarında, arazide ve tehlike arz edecek yerlerde bulunmamalarını istiyoruz."

DERELİ İLÇESİNDE CADDE VE SOKAKLAR SU ALTINDA KALDI
Giresun'un Dereli ilçesinde sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu cadde ve sokaklar su altında kaldı.

Etkili sağanak yüzünden ilçe merkezinden geçen dere taştı.

Taşkın dolayısıyla merkezdeki cadde ve sokaklar su altında kaldı, bazı araçlar sürüklendi.

Dereli-Giresun yolu da ulaşıma kapandı.

DERE KENARINDAKİ EVLER BOŞALTILDI
Giresun'un Yağlıdere ilçesinde ilçe merkezinden geçmekte olan Yağlıdere deresinin aşırı yağış sonrası taşması sonucu, dere kenarındaki evler boşaltıldı.

Yağlıdere Belediye Başkanı İbaş, ilçe için kırmızı alarm verildiğini belirterek, Yağlıdere deresinin taşması sonucu oluşabilecek can kaybına karşı dere yatağındaki evlerin boşaltılmaya başladığını açıkladı.

GİRESUN-DERELİ-SİVAS KARA YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Giresun'da Aksu Deresi'nin bazı noktalarda taşması sonucu Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı.

Sağanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bağlı Duroğlu beldesi civarında ve bazı bölgelerde taştı.

BU ALBÜMÜ PAYLAŞ

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

'un Doğankent ilçesinde yağış sonucu su baskınları meydana geldi. İçişleri Bakanı , Giresun ve ilçelerinde bugün etkili olan şiddetli yağışlar sonrası bir vefat haberlerinin olmadığını ancak 5'i jandarma ve biri iş makinesi operatörü olmak üzere 12 kayıp ihbarı ve bilgisinin söz konusu olduğunu söyledi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

'da yaşanan sel felaketinin ardından gece geç saatlerde Giresun'a gelerek AFAD İl Müdürlüğü'nde yetkililer ile bir afet değerlendirme toplantısı yapan Bakan , basın mensuplarına yaşanan afet ile ilgili bilgi verdi.

 

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Bakan Soylu, yağmurun bugün öğleden sonra şiddetini arttırdığını ifade ederek "Meteorolojinin bize verdiği bilgiler çerçevesinde 137 kg'lık yoğunluğa kadar ulaşan yağmur bir çok ilçemizi etkisi altına aldı. Bu yağmurdan sonra da doğal olarak bir çok ilçemizde yağmurun etkisi ile birlikte hem sel, heyelan ve maalesef ciddi hasarlar meydana geldi. Arkadaşlarımızla, hem sayın milletvekilimiz, bakan yardımcımız valimizle ve ilgili kurumdan arkadaşlar ile hep beraber konuyu değerlendiriyoruz" dedi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

"Hava aydınlandığı zaman göreceğimiz manzaranın biraz daha maliyetinin yüksek olabileceğini düşünüyoruz"
"Şuanda söyleyeceklerimiz sabah söyleyeceklerimizin çok altında olabilir" diyen Bakan Soylu "Çünkü hava aydınlandığı zaman göreceğimiz manzaranın biraz daha maliyetinin yüksek olabileceğini düşünüyoruz. 'un genellikle batı tarafına yönelik sabahtan öğleye kadar, öğleden sonra merkez ve doğu tarafına yönelik bir yağmur söz konusu oldu ve batı tarafındaki yağmur öğleye kadar etkisini kaybetti. Öğleden sonra özellikle Espiye, Tirebolu, Görele, Doğankent, Yağlıdere, Dereli, Güce ve yine merkezde kısmen Çaldağ'da yoğun bir yağış meydana geldi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Bu yoğun yağış sonrasında maalesef Dereli merkezde su 2 metrenin üzerine kadar tüm merkezi etkisini alacak şekilde yükseldi. Burada önce 5 vatandaşımızın mahsur kaldığı söylenmişti. Çünkü Dereli'ye ulaşmakta mümkün değil. Bir iki kurtarma aracı eskavatör buradaki yan yollardaki vatandaşlarımızı kurtardılar. Şuanda yine Dereli'de bir düğün salonunda 20 vatandaşımız ki biraz önce daha güvenli yere alındıkları söylendi. Ama onları kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Yine kapalı olan yollarımız var" diye konuştu.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

"Jandarma aracımızı görüyorlar ama ulaşamıyorlar"
Tirebolu-Doğankent yolunun kapalı olduğunu kaydeden Bakan Soylu "Maalesef Tirebolu-Doğankent yolu üzerinde Doğankent'e giderken bir jandarma aracımız içinde 5 jandarmamızın bulunduğu araç yolun 12. km'sinde bir menfezde maalesef suların içine gömülü kaldı. Jandarma Bölge Komutanımız orada, arama kurtarma timlerimiz orada aracı görüyorlar ama ulaşamıyorlar. Bir iş makinesi ve bir operatör de maalesef kayıp. Yani Tirebolu-Doğankent yolunda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ve menfezin üstünden araçların geçmesi esnasında 5 jandarmamız bir de operatörümüz kayıp olduğunu söyleyebiliriz. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

"İl Genel Meclisi üyelerinin bulunduğu 20 kişi Güce'de yolda mahsur kaldı"
Tirebolu-Güce yolunda bir problem olmadığını ama Güce'den sonra bugün yayladan dönen İl Genel Meclisi üyelerinin de içinde bulunduğu toplam 20 kişilik grubun yolda mahsur kaldığını belirten Bakan Soylu "8 kişisi bir noktada diğerleri bir noktada olmak üzere onlar da mahsurlar onlara da ulaşılamıyor. En son konuştuğumuzda 3 km'lik bir mesafe kaldığı söylendi. Bulundukları yerin hem sağında hem solunda heyelan düştü bu heyelanın tam ortasında kaldılar. Çalışmalar devam ediyor. Özellikle elektriklerin kesik olduğu noktalar var. Şuanda kayıp olduğunu bildiğimiz yaklaşık 6 kişimiz var. Biraz önce söylediğimiz 6 kişiden ayrı. Tirebolu'da 1, merkez Çaldağ'da 3 kişi, Espiye'de 1 kişi Dereli-Akkaya köyünde 1 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin de kayıp olduğu ihbarını aldık. 12 kişi kayıp ihbarımız ve bilgimiz söz konusu.

 

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Bunun ötesinde bu bahsettiğim ilçelerin köylerinden bilgi aldığımız var, alamadığımız var. Tüm arama kurtarma ekiplerimiz seferber edilmiş durumdadırlar. AFAD ekiplerimiz çevre illerden şuanda intikal halindeler. Jandarma arama kurtarma timleri hem Ankara'dan hem Rize'den intikal halindeler. Şuanda bir vefat bilgisi veremiyorum böyle bir bilgimiz yok ama kayıp bilgimiz var. İnşallah onları kurtarma çalışmalarında hepimiz hem umudumuzu muhafaza edeceğiz hem de inşallah onları kurtarma bilgimizi hem milletimize hem vatandaşlarımıza veririz umudu içindeyiz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah yardımcımız olsun inşallah" ifadelerini kullandı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Görele ve Çanakçı ilçeleri için de uyarılarda bulundu
Bakan , bölgede yağışların yarın da devam edeceğine dikkat çekerek 'un Görele ve Çanakçı ilçesinde yaşayanlara uyarılarda bulundu. Bakan Soylu "Çanakçı, Görele ve Doğankent'te yağmur yağışı bekleniyor. Çanakçı'yı yağan yağmur Görele'yi de etkisi altına alırsa vatandaşlarımız uyarmak istiyorum. Dere kenarlarında bulunmamaları gerekmektedir. Şuanda Görele'deki arkadaşlarımız anonslarla vatandaşlarımızı uyarıyorlar. Toprak yağmura doydu. Bu nedenle hem biz tedbir alıyoruz hem de vatandaşlarımızın tedbirli olmalarını istiyoruz. Şuanda buradan onları uyarmak istiyorum" açıklamasında bulundu.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Bakan Soylu, toplantının ardından Dereli ve Tirebolu ilçesinde incelemelerde bulunmak üzere AFAD İl Müdürlüğü'nden ayrıldı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

 

Doğankent Belediye Başkanı Rüşan Özden, ilçeye bağlı mahalle ve köylerde sağanak sonrası olumsuzluklar yaşandığını söyledi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

İlçe merkezinde su baskınları meydana geldiğini aktaran Özden, "Yaklaşık bir metre su yükseltisi var, her yer dolmuş durumda. Ekipler müdahale edemiyor, hiç kimse bir yere gidemiyor, yapabileceğimiz şu anda birşey yok." dedi.

Özden, mahallelerden ihbarlar aldıklarını ifade ederek, "Evlerin hasar gördüğü, heyelanların olduğu yönünde şikayetler geliyor. Vatandaşlarımıza sadece 'kendinizi sağlama alın ve bekleyin' diyoruz." ifadesini kullandı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

- Dereli ilçesinde hasar oluştu

Dereli Kaymakamı Emre Yeşilbaş ise Aksu Deresi'nin taşması sonucu ilçe merkezinde hasar oluştuğunu bildirdi.

Yeşilbaş, derenin taşması sonucu birçok ev ve iş yerini su bastığını ve araçların sürüklendiğini belirtti.

Yeşilbaş, gerek ilçe merkezi, gerekse köylerde oluşan hasarların giderilmesi için ekiplerin çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

- Duroğlu beldesinde su baskınları yaşandı

Merkeze bağlı Duroğlu Beldesi Belediye Başkanı Halil Çetin de beldede su baskınları ve heyelanlar meydana geldiğini ifade etti.

Çetin, yağış sonucu Aksu Deresi'nin debisinin yükseldiğini, beldenin  ile Dereli ilçesine olan kara yolu ulaşımının sağlanamadığını aktardı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Son dakika... Giresun'da sel felaketi! Bakan Soylu son durumu açıkladı

Son dakika haberine göre Giresun'da sel felaketi yaşanıyor. Sağanak nedeniyle Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli ilçesindeki dere taştı. Taşkın nedeniyle, Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı. Bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "5'i jandarma toplam 12 kişinin kayıp olduğu bilgisi var. Dereli'de düğün salonunda 20 vatandaşımızı kurtarma çalışmaları devam etmektedir." dedi. Öte yandan 5’i jandarma ve biri iş makinesi operatörü olmak üzere 6 kişinin Tirebolu-Doğankent karayolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düşerek kayboldukları nokta havadan görüntülendi.

Giresun'da sel felaketi! Jandarma aracı suya gömüldü

VALİ ÜNLÜ'DEN AÇIKLAMA 

Kayıp vatandaşları henüz teyit edemediklerini dile getiren Ünlü, "Bir vatandaşımız kayıp, bir yaralı yaşlı teyzemiz var. Bunun dışındakileri henüz teyit edemedik, mahsur kalanlar var ama teyit edemiyoruz. Teyit edebildiğimiz bu kadar." diye konuştu.Ünlü, Dereli ilçesinde kurtarılanların olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "5 kişilik bir aile vardı, beyaz eşya bayisinde mahsur kalmıştı kurtuldu. Düğün salonunda mahsur kalanlar vardı, onlar kurtuldu. Bir vatandaşımız kayıp. Taşkın sebebiyle Espiye'de bir vefatımız var. Bir de üzerine duvar devrilen yaşlı teyzemiz yaralı. Onun dışındakileri henüz teyit edemedik. Kayıp ihbarları var, arkadaşlarımız teyit edemedi."Ulaşamadıkları bölgelerdeki tahliyelerin sabahın ilk ışıklarıyla başlayacağını aktaran Ünlü, kayıp ihbarlarını güvenlik güçlerinin teyit etmeye çalıştığını vurguladı. Vali Ünlü, Dereli'de sel sularının araçları sürüklediğine işaret ederek, "Yıkılan binalar var, resmi araçlar, özel araçlar, onların hepsi... Zaten nehir olmuş kanal. İçişleri Bakanımız da geliyor yolda. Araçlarımız, iş makinelerimiz de Dereli'ye girmek için sel sularının çekilmesini bekliyor." ifadelerini kullandı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Derenin taşması nedeniyle belde merkezinde bir çok ev ve iş yerini su bastığının da altını çizen Çetin, bir minibüsün de dere sularına kapıldığını dile getirdi.

Yağmurun etkisini kaybettiğini dile getiren Çetin, Aksu Deresi'nin debisinin düşmesini beklediklerini, belediye olarak ekiplerin mücadele çalışmalarını da sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Yağlıdere ilçesinde ise dere yatakları ve yakın yerlerde ikamet eden vatandaşlar güvenli alanlara alınıyor.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

- Giresun Valiliğinden uyarı

 Valiliği, vatandaşların aşırı yağışa karşı dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulundu.

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Giresun merkez ve ilçelerinde aşırı yağışların devam etmesinin beklendiği bildirildi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

 Valisi Enver Ünlü, "Bir vatandaşımız kayıp. Taşkın sebebiyle Espiye'de bir vefatımız var. Bir de üzerine duvar devrilen yaşlı teyzemiz yaralı." dedi.

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda mahsur kalan vatandaşların olduğunu söyledi.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Kayıp vatandaşları henüz teyit edemediklerini dile getiren Ünlü, "Bir vatandaşımız kayıp, bir yaralı yaşlı teyzemiz var. Bunun dışındakileri henüz teyit edemedik, mahsur kalanlar var ama teyit edemiyoruz. Teyit edebildiğimiz bu kadar." diye konuştu.

Ünlü, Dereli ilçesinde kurtarılanların olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

"5 kişilik bir aile vardı, beyaz eşya bayisinde mahsur kalmıştı kurtuldu. Düğün salonunda mahsur kalanlar vardı, onlar kurtuldu. Bir vatandaşımız kayıp. Taşkın sebebiyle Espiye'de bir vefatımız var. Bir de üzerine duvar devrilen yaşlı teyzemiz yaralı. Onun dışındakileri henüz teyit edemedik. Kayıp ihbarları var, arkadaşlarımız teyit edemedi."

Ulaşamadıkları bölgelerdeki tahliyelerin sabahın ilk ışıklarıyla başlayacağını aktaran Ünlü, kayıp ihbarlarını güvenlik güçlerinin teyit etmeye çalıştığını vurguladı.

Vali Ünlü, Dereli'de sel sularının araçları sürüklediğine işaret ederek, "Yıkılan binalar var, resmi araçlar, özel araçlar, onların hepsi... Zaten nehir olmuş kanal. İçişleri Bakanımız da geliyor yolda. Araçlarımız, iş makinelerimiz de Dereli'ye girmek için sel sularının çekilmesini bekliyor." ifadelerini kullandı.

Yağlıdere ve Güce ilçelerinde de çalışmaların devam ettiği bilgisini veren Ünlü, şu anda öncelikle yolları açtıklarını anlattı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

AFAD'dan açıklama

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 'da aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve su baskınlarına ekiplerin ilk dakikadan itibaren müdahale ettiğini bildirdi.

AFAD'tan yapılan açıklamada, Giresun'da aşırı yağış sonucu su baskınlarının meydana geldiği hatırlatıldı.

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Açıklamada, "'da aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve su baskınlarına ekiplerimiz ilk dakikadan itibaren müdahale etmektedir. Giresun'un yanı sıra çevre illerden de personel ve araçlar destek amacıyla bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

 

 

 

 

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!

Giresun ve ilçelerinde dün etkili olan şiddetli yağışlar sonrası 5'i jandarma ve biri iş makinesi operatörü olmak üzere 6 kişinin Tirebolu-Doğankent karayolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düşerek kayboldukları nokta havadan görüntülendi.

GALERİ DEVAM EDİYOR
İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!

Giresun'da yaşanan sel felaketinin ardından gece geç saatlerde Giresun'a gelerek AFAD İl Müdürlüğü'nde yetkililer ile bir afet değerlendirme toplantısı yapan Bakan Süleyman Soylu, basın mensuplarına yaşanan afet ile ilgili bilgi vermiş ardından Bakan Soylu, Tirebolu-Doğankent yoluna giderek içinde 5 jandarma personelinin bulunduğu aracın menfezin çökmesi sonucu dereye düştüğü yeri ve kaybolan jandarma personelini arama çalışmalarını yerinde incelemişti.

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!

Tirebolu-Doğankent karayolunda menfezin çökmesi sonucu içinde bulundukları araçla dereye düşerek kaybolan 5 jandarma görevlisi ile bir iş makinesi operatörü olmak üzere 6 kişinin sulara kapıldığı alan havadan görüntülenirken, yoldaki kopmanın boyutu gün ağarınca ortaya çıktı. Günün ilk ışıkları ile kayıp 6 kişiyi arama çalışmaları ise sürerken, jandarma aracının da toprak altında kaldığı gözlendi.

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşanan acı olayı "Maalesef Tirebolu-Doğankent yolu üzerinde Doğankent'e giderken bir jandarma aracımız içinde 5 jandarmamızın bulunduğu araç yolun 12. km'sinde bir menfezde maalesef suların içine gömülü kaldı. Arama kurtarma timlerimiz orada aracı görüyorlar ama ulaşamıyorlar. Bir iş makinesi ve bir operatör de maalesef kayıp. Yani Tirebolu-Doğankent yolunda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ve menfezin üstünden araçların geçmesi esnasında 5 jandarmamız bir de operatörümüz kayıp olduğunu söyleyebiliriz. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" diyerek basın toplantısında duyurmuştu.

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!
 

 

 

 

İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!
 
İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!
 
İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!
 
İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!
 
İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!
 
İşte jandarma aracının suya gömüldüğü bölge!

 

Açıklamada, "'da aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve su baskınlarına ekiplerimiz ilk dakikadan itibaren müdahale etmektedir. Giresun'un yanı sıra çevre illerden de personel ve araçlar destek amacıyla bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

 

 

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

DİĞER FOTOĞRAFLAR İÇİN İLERLEYİNİZ

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

 

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

 

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

 

Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...
Son dakika: Giresun'da sel felaketi! Önüne kattığı her şeyi götürdü...

Giresun'u sel vurdu! Kriz masası oluşturuldu

Giresun'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle birçok ilçede cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Araçlar yollarda sürüklendi, istinat duvarları çöktü. Giresun AFAD İl Müdürlüğü'nde sel felaketi sonrası hasar tespit ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Soylu yaptığı açıklamada jandarmanın İçişleri Bakanı Soylu, Giresun'daki selde 5'i jandarma 12 kişinin kayıp olduğunu şu an için bir vefat bilgisinin olmadığını ancak kayıp ihbarlarının olduğunu söyledi.

Giresun’u etkisi altına alan sağanak yağış şehrin birçok yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı. Dereli ilçesinde saat 15.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, akşam saatlerinde dere taşkınlarına ve su baskınlarına neden oldu.

İlçe merkezi yakınlarından geçen Aksu Deresi’nin taşmasıyla cadde ve sokaklar adeta nehre döndü. Taşkının şiddetinin artması nedeniyle yol kenarlarında park halindeki araçlar sele kapıldı. İşyerlerinde yaklaşık 1 metreye kadar su baskınları yaşandı.

BAKAN SOYLU AÇIKLADI: 5'İ JANDARMA 12 KAYIP

Giresun'da yaşanan sel felaketi sonrasında bölgeye giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "5'i Jandarma olmak üzere toplam 12 kişinin kayıp olduğu bilgisi var." ifadelerini kullandı. Bakan Soylu şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirtti.

“JANDARMA ARACIMIZI GÖRÜYORLAR AMA ULAŞAMIYORLAR”

Tirebolu-Doğankent yolunun kapalı olduğunu kaydeden Bakan Soylu “Maalesef Tirebolu-Doğankent yolu üzerinde Doğankent’e giderken bir jandarma aracımız içinde 5 jandarmamızın bulunduğu araç yolun 12. km’sinde bir menfezde maalesef suların içine gömülü kaldı. Jandarma Bölge Komutanımız orada, arama kurtarma timlerimiz orada aracı görüyorlar ama ulaşamıyorlar. Bir iş makinesi ve bir operatör de maalesef kayıp. Yani Tirebolu-Doğankent yolunda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ve menfezin üstünden araçların geçmesi esnasında 5 jandarmamız bir de operatörümüz kayıp olduğunu söyleyebiliriz. Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

“İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİNİN BULUNDUĞU 20 KİŞİ GÜCE’DE YOLDA MAHSUR KALDI”

Tirebolu-Güce yolunda bir problem olmadığını ama Güce’den sonra bugün yayladan dönen İl Genel Meclisi üyelerinin de içinde bulunduğu toplam 20 kişilik grubun yolda mahsur kaldığını belirten Bakan Soylu “8 kişisi bir noktada diğerleri bir noktada olmak üzere onlar da mahsurlar onlara da ulaşılamıyor. En son konuştuğumuzda 3 km’lik bir mesafe kaldığı söylendi. Bulundukları yerin hem sağında hem solunda heyelan düştü bu heyelanın tam ortasında kaldılar. Çalışmalar devam ediyor. Özellikle elektriklerin kesik olduğu noktalar var. Şuanda kayıp olduğunu bildiğimiz yaklaşık 6 kişimiz var. Biraz önce söylediğimiz 6 kişiden ayrı. Tirebolu’da 1, merkez Çaldağ’da 3 kişi, Espiye’de 1 kişi Dereli-Akkaya köyünde 1 kişi olmak üzere toplam 6 kişinin de kayıp olduğu ihbarını aldık. 12 kişi kayıp ihbarımız ve bilgimiz söz konusu. Bunun ötesinde bu bahsettiğim ilçelerin köylerinden bilgi aldığımız var, alamadığımız var. Tüm arama kurtarma ekiplerimiz seferber edilmiş durumdadırlar. AFAD ekiplerimiz çevre illerden şuanda intikal halindeler. Jandarma arama kurtarma timleri hem Ankara’dan hem Rize’den intikal halindeler. Şuanda bir vefat bilgisi veremiyorum böyle bir bilgimiz yok ama kayıp bilgimiz var. İnşallah onları kurtarma çalışmalarında hepimiz hem umudumuzu muhafaza edeceğiz hem de inşallah onları kurtarma bilgimizi hem milletimize hem vatandaşlarımıza veririz umudu içindeyiz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Allah yardımcımız olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

GÖRELE VE ÇANAKÇI İLÇELERİ İÇİN DE UYARILARDA BULUNDU

Bakan Süleyman Soylu, bölgede yağışların yarın da devam edeceğine dikkat çekerek Giresun’un Görele ve Çanakçı ilçesinde yaşayanlara uyarılarda bulundu. Bakan Soylu “Çanakçı, Görele ve Doğankent’te yağmur yağışı bekleniyor. Çanakçı’yı yağan yağmur Görele’yi de etkisi altına alırsa vatandaşlarımız uyarmak istiyorum. Dere kenarlarında bulunmamaları gerekmektedir. Şuanda Görele’deki arkadaşlarımız anonslarla vatandaşlarımızı uyarıyorlar. Toprak yağmura doydu. Bu nedenle hem biz tedbir alıyoruz hem de vatandaşlarımızın tedbirli olmalarını istiyoruz. Şuanda buradan onları uyarmak istiyorum” açıklamasında bulundu.

KAYMAKAMLIK VATANDAŞLARI UYARDI

Dereli Kaymakamlığı tarafından yapılan anonslarda vatandaşların evlerinden çıkmamaları çağrısı yapıldı. Ekipler, iş makineleriyle duruma müdahale etmeye devam ediyor.

Giresun'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle taşan Aksu Deresi, Dereli ilçesinin cadde ve sokaklarını adeta nehre çevirdi. Yol kenarındaki araçlar sel nedeniyle sürüklendi, ortaya korkunç bir manzara çıktı. Dereli ilçesinin yanı sıra Espiye, Yağlıdere ve Bulancak ilçelerinde de aynı görüntüler oluşurken vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

Giresun'da Aksu Deresi'nin bazı noktalarda taşması sonucu Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı. Sağanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bağlı Duroğlu beldesi civarında ve bazı bölgelerde taştı.

Taşkın nedeniyle, Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı. Merkeze bağlı Ülper köyü yakınlarında kontrol noktası oluşturan polis ekipleri, araçların geçişine izin vermiyor.

AFAD: EKİPLERİMİZ İLK DAKİKADAN İTİBAREN MÜDAHALE EDİYOR

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Giresun'da aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve su baskınlarına ekiplerin ilk dakikadan itibaren müdahale ettiğini bildirdi.

AFAD'tan yapılan açıklamada, Giresun'da aşırı yağış sonucu su baskınlarının meydana geldiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Giresun'da aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel ve su baskınlarına ekiplerimiz ilk dakikadan itibaren müdahale etmektedir. Giresun'un yanı sıra çevre illerden de personel ve araçlar destek amacıyla bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Giresun'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle birçok ilçede cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Araçlar yollarda sürüklendi, istinat duvarları çöktü. Giresun AFAD İl Müdürlüğü'nde sel felaketi sonrası hasar tespit ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Soylu yaptığı açıklamada jandarmanın İçişleri Bakanı Soylu, Giresun'daki selde 5'i jandarma 12 kişinin kayıp olduğunu şu an için bir vefat bilgisinin olmadığını ancak kayıp ihbarlarının olduğunu söyledi.Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum