Başkan Erdoğan'ın yemin ve göreve başlama töreni dünya basınında! Basın ordusu eşlik etti...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de yemin ederek göreve başlamasının yanında Ankara'da düzenlenen tören dünya basınında da geniş yankı buldu. Uluslararası medya kuruluşları gerçekleşen törenleri büyük bir ilgiyle takip ederken törenlere yönelik farklı başlıklar atıldı. İşte detaylar...

Başkan Erdoğan'ın yemin ve göreve başlama töreni dünya basınında! Basın ordusu eşlik etti...
03 Haziran 2023 - 21:54

Başkan Erdoğan'ın yemin ve göreve başlama töreni dünya basınında! Basın ordusu eşlik etti...

Giriş Tarihi: 03.06.2023 Güncelleme Tarihi: 03.06.2023 

Türk dünyasıda, Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"ni yakından takip etti

ImageYeniden Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan için düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni", Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi dost ve kardeş ülkelerde yakından takip edildi.

Ruslan Rehimov, Bahtiyar Abdülkerimov, Meiramgul Kussainova, Merdan Velhanov, Nazir Aliyev Tayfur  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, Türkiye Yüzyılı'nın ilk mesajlarını verdiği tarihi törende, Türkiye için eser ve hizmet üretmeye devam edeceklerinin vurgusunu yaparak, "85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız." dedi. Başkan Erdoğan muhalefete de çağrıda bulunarak, "Türk demokrasisinin selameti açısından muhalefetin de mesuliyet bilinciyle hareket etmesini bekliyoruz. Muhalefetin milli iradeyle barışmasını istiyoruz." dedi.

Başkan Erdoğan’ın yemin ve göreve başlama töreni dünya basınında! Basın ordusu eşlik etti...Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de yemin ederek göreve başlamasının yanında Ankara'da düzenlenen tören dünya basınında da geniş yankı buldu. Uluslararası medya kuruluşları gerçekleşen törenleri büyük bir ilgiyle takip ederken törenlere yönelik farklı başlıklar atıldı. İşte detaylar...

85 milyonu bağrımıza basacağızDünya basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Genel Kurulu'ndaki yemin törenini son dakika gelişmesi olarak verdi.

Haberlerde, Erdoğan'ın 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı Seçimi'ni yüzde 52,2 oy oranıyla kazandığına işaret edildi, Anıtkabir'e çıkışı canlı yayınlandı. İngiliz Sky News televizyonun yerel saatle 13.00'te yaptığı yayında, Erdoğan'ın yemin töreninden canlı görüntüler yer buldu.

Sky News sunucusu, Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarının ardından 28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylamasını kazandığını hatırlatarak, yaklaşık yüzde 52,2 oy oranıyla seçimleri kazanan Erdoğan'ın Ankara'da TBMM'de yemin ettiğini aktardı.

Kanal, resmi Twitter hesabından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenine ilişkin paylaşımda bulanarak, Erdoğan'ın Anıtkabir'e çıkışını canlı yayınladı.

ALMANYA: RESMİ OLARAK ONAYLANDI

Alman Spiegel dergisi, "Şerefim üzerine yemin ederim" başlığıyla verdiği haberde, Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhurbaşkanı olmaya devam edeceği, bunun şimdi resmi olarak onaylandığı ve hemen geniş kapsamlı kararlar alması gerektiği ifade edildi.

Türkiye'de 20 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son seçim zaferinin ardından bir dönem için daha yemin ettiğine işaret edilen haberde, Erdoğan'ın kabinesini açıklamasının da bugün planlandığı kaydedildi.

Alman kamu yayıncısı ARD televizyonuna bağlı "Tagesschau" internet sayfası da "Erdoğan Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yeniden yemin etti" başlığını kullandı.

Yemin törenine aralarında NATO Genel Sektreteri Jens Stoltenberg ile 30'un üzerinde devlet ve hükümet başkanının yer aldığına işaret edildi.

Haberde, kabinenin açıklanmasının heyecanla beklenildiği aktarıldı.

Zeit gazetesi de Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ardından Erdoğan'ın üçüncü görev süresine başladığı belirterek, yemin törenine başka ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının da katıldığı kaydedildi.

İSPANYA: TÜRKİYE'DE EN UZUN SÜRE GÖREV YAPAN SİYASİ LİDERİ

İspanya basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenini, "Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak 5 yıl daha görev yapmak için yemin etti" başlığıyla duyurdu.

La Vanguardia gazetesi, "Erdoğan'ın çeyrek asra giden cumhurbaşkanlığında yeni bir dönem için yemin ettiğini" vurgulayarak, "Anıtkabir ziyaretinin ardından Ankara'da 21 cumhurbaşkanı ve 13 başbakanın katılımıyla görkemli bir yemin töreni yapıldı. Verilecek yemeğin ardından 2023 yılında 100. yılını dolduracak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik ve siyasi gidişatı hakkında ipuçları vermesi beklenen yeni Bakanlar Kurulu'nun açıklanması bekleniyor." diye yazdı.

İspanyol gazeteleri, "Erdoğan'ın, Türkiye'de en uzun süre görev yapan siyasi lideri olduğuna ve 3. kez cumhurbaşkanlığı görevi için yemin ettiğine" vurgu yaptı.

İTALYA: TÜRKİYE'DE ERDOĞAN GÜNÜ

Erdoğan'ın yemin töreni, İtalya basınında, "Erdoğan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak 3. dönemi için yemin ediyor" başlıklarıyla haber oldu.

İtalyan Rainews24 haber kanalı internet sitesinde, "Türkiye'de Erdoğan günü: 3. Kez yemin ediyor" başlığıyla verdiği haberinde, Erdoğan'ın göreve başlama merasimine çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katıldığı, bunların arasında en dikkati çeken ismin ise aralarındaki tarihi gerilime karşın törene gelen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın olduğu belirtildi.

SKYTG24 haber kanalı da internet sitesinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin ederek, "Ülkemi korumak için çalışacağım" sözlerini sarf ettiğini aktardı. Haberde, Erdoğan'ın 3. döneminin ilk günlerinde ekonomide yüksek enflasyon, deprem felaketinden Suriye sorununa ve İsveç'in NATO'ya üyeliği konusu ile Türkiye'nin ABD'den talep ettiği F16 konularıyla yüzleşeceği belirtildi.

TGCOM24 haber kanalı, "Erdoğan, cumhurbaşkanlığında 3. dönem için yemin etti" başlığıyla verdiği haberinde, Erdoğan'ın ikinci turda tarihi bir sonuç elde ederek 5 yıl daha görev yapacağını kaydetti.

HOLLANDA:TÜRKİYE'NİN EN UZUN SÜRE LİDERİ

Hollanda basını da Erdoğan'ın yemin ederek 3. dönemine başlamasına geniş yer ayırdı.

Hollanda'nın kamu yayıncısı NOS'un, "Türkiye'nin varlığını ve bağımsızlığını öne çıkaran Erdoğan, yeni dönemle birlikte Türkiye'nin en uzun süre liderliğini yapan devlet başkanı olacak" ifadelerine yer verilen haberinde, Ankara'daki törene 78 ülke ve kuruluştan temsilcinin katıldığı belirtildi.

De Telegraaf gazetesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenine çok sayıda devlet başkanının yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılmasının, İsveç'in NATO'ya katılması sürecinin seçimden sonra yeniden gündeme geleceğine işaret ettiği belirtildi.

Trouw gazetesinde de, TBMM'de yemin eden Erdoğan'ın, Anıtkabir ziyaretinden sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törenine 30'dan fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığına dikkat çekildi.

ImageYUNANİSTAN: YÜKSEK KATILIMLI TÖREN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin ederek 3. dönemine başlaması, Yunanistan basınında da geniş yer tuttu.

Yunan Devlet Televizyonu ERT, yemin törenine, dış ülkelerden devlet başkanı ve başbakan seviyesinde yüksek bir katılım olduğu vurgusunu yaparak, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da törene katıldığına dikkat çekti.

Haberinde, törendeki yabancı konuklara ayrıntılı şekilde yer veren SKAI TV, davetliler arasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Vasilis Kaskarelis'in de bulunduğunu hatırlattı.

Haberde, yeni oluşturulacak kabineye ilişkin Türk basınında yer alan öngörülere yer verilerek, Erdoğan'ın siyasi hayatı da kısaca aktarıldı.

Kathimerini gazetesi ise Erdoğan'ın okuduğu yemin metnini Yunanca vererek, içlerinde Kaskarelis'in de bulunduğu çok sayıda yabancı konuğun törene katıldığını vurguladı.

FRANSA VE AVUSTURYA

Fransız BFMTV kanalının haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'de yemin ettiği aktarıldı.

Avusturya kamu yayıncı kuruluşu ORF, 3. kez yemin eden Erdoğan'ın 5 yıl daha cumhurbaşkanı olacağını duyurdu.

ImageBALKANLAR

Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan resmi haber ajansları, Erdoğan'ın yemin ederek 3. döneme başladığını bildirdi.

PAKİSTAN

Pakistan'dan Geo News televizyonu, "Erdoğan, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak üçüncü dönem için yemin ediyor" başlığıyla yemin törenini okuyucularına duyurdu.

Dawn gazetesi, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in Ankara'daki törende olduğuna işaret ederek, Erdoğan'ın yeni dönem için yemin ettiğine dikkati çekti. Çok sayıda dünya liderinin yanı sıra Başbakan Şerif'in de törene katıldığı vurgulandı.

Radio Pakistan ise Erdoğan'ın büyük bir törenle 5 yıllık yeni dönem için yemin ettiğini köşesine taşıdı.

Haberde, 21 devlet başkanı, 13 başbakan, milletvekilleri ve bakanlar düzeyinde katılımların, NATO, İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) ve çeşitli uluslararası örgütlerden temsilcilerin törene katıldığına işaret edildi.

"Bol News, GNN, ARY News, Express News" gibi çok sayıda yerel televizyon kanalları da yemin törenini canlı olarak ekranlarına taşıdı.

RUSYA: ERDOĞAN'IN 5 YILLIK GÖREVİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yemin ve göreve başlama törenine Rus medyasında geniş bir şekilde yer verildi.

İzvestiya gazetesi, "Erdoğan 5 yıllık cumhurbaşkanlığı görevine başladı" başlığıyla verdiği haberinde, Erdoğan'ın TBMM'deki yemin metni aktarıldı.

Kommersant gazetesi, haberinde, Erdoğan'ın görevine başlaması için yemin ve göreve başlama töreninin yapıldığını aktararak, Rusya adına törene Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin'in katıldığı belirtildi.

Haberde, törene 20'den fazla devlet ve hükümet başkanı olmak üzere toplam 78 ülkeden temsilci katıldığına dikkat çekildi.

Vzglyad gazetesi, Erdoğan'ın Ankara'da yemin ederek görevine başladığı belirtilerek, Rusya'yı temsil eden Volodin ile törende bir süre konuştuğu ifade edildi.

Moskovskiy Komsomelts, "Erdoğan resmen cumhurbaşkanlığı görevine başladı" başlığıyla verdiği haberinde, Erdoğan'ın TBMM'deki yemininden Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törene kadarki programından detaylar verdi.

Yabancı liderlerin katıldığı belirtilen haberde, Rusya Parlamentosu basın servisine dayandırılarak Duma Başkanı Volodin'in Erdoğan'a, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "samimi selamını ve tebriklerini" ilettiği kaydedildi.

Komsomolskaya Pravda, "Erdoğan'ın yemin töreni: Batı, Türkiye'deki seçimleri etkilemeye çalışarak Moskova ve Ankara'yı kucaklaşmaya itti" başlıklı haberinde, Volodin'in Külliye'deki törende önlerde önemli bir yerde oturduğuna dikkat çekildi.

TASS ve RİA haber ajansları da 78 ülkeden üst düzey temsilcinin katılımıyla gerçekleşen törende, Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanlığı görevine başladığını abonelerine duyurdu.

Başkan Erdoğan’dan yeni anayasa vurgusu!

NOTLAR...

* 101 PARE TOP ATIŞI: Erdoğan’ın süvari birliğiyle Beştepe’ye girişi sırasında 101 pare top atışı yapıldı.

* CSO KONSER VERDİ: Törende, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Armoni Mızıkası, TSK Mehteran Takımı ile TSK Tarihi Birlik de yöresel kıyafetleriyle hazır bulundu.

* BAHÇELİ SELAMINA ALKIŞ: Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile selamlaşırken salondan alkışlar yükseldi.

Image DEPREMZEDELER DE VARDI OKUL ARKADAŞLARI DA: Törene depremzedeler, korucular, sendika temsilcileri, Erdoğan’ın ailesi, öğretmenleri, okul arkadaşları, madalya almış sporcular, uluslararası ödül almış öğrenciler, AFAD arama kurtarma ekipleri, medya, bilim, sanat, spor dünyasından isimler ile aralarında NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın da olduğu uluslararası kuruluşların temsilcileri de davetliydi.

* ALİ ERBAŞ DUA OKUDU: Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüde hitapta bulunurken, kürsünün arkasında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, dini temsilciler, madenciler, uluslararası derece yapmış sporcular, Nobel ödüllü biliminsanı Aziz Sancar, futbolcu Mesut Özil, öğrenciler, şehit yakınları ile Kıbrıs, 15 Temmuz ve terörle mücadele gazileri yer aldı. Erbaş dua okudu.

85 milyonu bağrımıza basacağız

21 ÜLKE LİDERİ TÖRENİ İZLEDİ

Beştepe’deki Kongre Salonu’nda düzenlenen Erdoğan’ın Göreve Başlama Töreni’ne, 21 devlet başkanı ve 13 başbakanın yanı sıra çok sayıda bakan, meclis başkanı, büyükelçi ile milletvekilleri, eski bakanlar, dini temsilciler, 81 il valileri, rektörler, STK başkanları ve muhtarlar da katıldı.

85 milyonu bağrımıza basacağız

PAŞİNYAN’DAN MADURO’YA...

Törende bulunan yabancı devlet başkanı ve başbakanlar arasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbé, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov da yer aldı.

85 milyonu bağrımıza basacağız

YABANCI KONUKLARLA TEK TEK SELAMLAŞTI

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, salonda bulunan devlet başkanları ile tek tek selamlaşarak, bazılarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu sırada Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile sarılarak selamlaştı ve kısa süreli sohbet etti.

85 milyonu bağrımıza basacağız

ABDULLAH GÜL DE KATILDI

Eski Cumhurbaşkanı ABDULLAH GÜL’ün de katıldığı törende, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, eski bakanlardan Mehmet Şimşek, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve komuta kademesi yer aldı.

85 milyonu bağrımıza basacağız

Son dakika haberi: Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'nde önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan, "Gelin seçim dönemindeki kırgınlıkları bir tarafa koyalım. Küslük olmuşsa barışmanın yolunu bulalım. Hep beraber Türkiye Yüzyılının inşasına omuz verelim." dedi.

Başkan Erdoğan'dan Türkiye Yüzyılı'nın ilk mesajları: 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Göreve Başlama Töreni"ne, 21 devlet başkanı ve 13 başbakanın yanı sıra çok sayıda bakan ile aralarında Türk Devletleri Teşkilatı, NATO ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da olduğu uluslararası kuruluş temsilcileri ile tam 78 ülkeden üst düzey katılım gerçekleşti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Seçim dönemi, 28 Mayıs gecesi itibarıyla artık sona ermiştir. Milli irade sandıkta iki kez tecelli etmiş, millet kesin kararını vermiştir. Türkiye Yüzyılı başlamış, ülkemizin şahlanış döneminin kapıları aralanmıştır." dedi.

Konuşmasına kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, katılımcıları, bu tarihi tören sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, milletin evinde, 15 Temmuz gecesi gazilikle şereflenen mekanda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Törene katılanlara teşekkür eden Erdoğan, "Rabb'ime, bizlere bir 5 sene daha Türkiye'ye ve Türk milletine hizmet etme imkanı verdiği için hamdediyorum. Oylarıyla destek ve teveccühleriyle buna vesile olan aziz milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Bizleri, bir kez daha Cumhurbaşkanlığı makamına layık gören 27 milyon 835 bin kardeşimin hepsine tek tek teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, iradeleri farklı yönde tecelli etse de sandıklara giderek demokrasinin gücüne güç katan tüm vatandaşları tebrik ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kilometrelerce yol katederek, kimi zaman saatlerce sıra bekleyerek, anavatanlarına karşı vatandaşlık görevlerini yerine getiren yurt dışındaki gurbetçilerimizi özellikle tebrik etmek istiyorum. 6 Şubat'ta asrın felaketini yaşadıkları, sırf oy tercihlerinden dolayı son iki haftada sayısız hakarete maruz kaldıkları halde iradelerine sahip çıkan depremzedelerimize buradan bir kez daha saygılarımı sunuyorum. Bu seçimlerde, sadece yurt içi ve yurt dışında yaşayan kendi insanımızın desteğini almadık. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanında umutlarını ülkemize bağlamış 100 milyonlarca mazlum ve mahzun gönlün de duasını aldık. 'Türkiye' deyince gözleri parlayan, gözyaşı döken, bizimle sevinip bizimle üzülen tüm kardeşlerime şükranlarımı ifade ediyorum.

Seçimlere müteakip arayarak sevincimizi paylaşan devlet ve hükümet başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu süreçte yanımızda duranların desteğini hiçbir zaman unutmayacağız. 28 Mayıs gecesi ülkemizle birlikte Afrika'dan Asya'ya gönül coğrafyamızın tamamında sokaklara taşan o muhteşem sevgi selini unutmayacağız. Tüm bunlarla birlikte dergi kapakları üzerinden milli iradeye müdahale girişimlerini de unutmayacağız. Şahsımız nezdinde Türkiye'ye yönelik bu büyük sevdanın hakkını en güzel şekilde vermeye çalışacağız. Rabb'im, bizi milletimize ve dostlarımıza mahcup etmesin diyorum."

Türkiye'nin, siyasi tarihinin en kritik seçimlerinden birini daha alnının akıyla geride bıraktığının altını çizen Erdoğan, 14 Mayıs'ta seçimlerin Meclisle ilgili boyutunu Cumhur İttifakı olarak 323 milletvekiliyle başarıyla tamamladıklarını dile getirdi.

"KİMSENİN İNANCINA, OYUNUN RENGİNE BAKMADIK"

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin, rakibine fark atmasına rağmen, ilk turda yüzde 50 artı 1 şartının aranması sebebiyle ikinci tura kaldığını hatırlatan Erdoğan, "28 Mayıs'ta milletimiz, 0,50 oy oranıyla yarım bıraktığı işi tamamlamak için yeniden sandıklara gitti. İlk tur seçimlerinde katılım oranımız yüzde 87'yi aşmıştı. İkinci turda da yine yüzde 85'i bulan rekor bir katılım seviyesine ulaştık." dedi.

Erdoğan, milletin, akın akın sandıklara koştuğu 28 Mayıs seçimlerinde yüzde 52,18 oy alarak Cumhurbaşkanı sıfatıyla 5 sene daha Türkiye'ye ve Türk milletine hizmet etme şerefine nail olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ulvi görevin, uğruna ve yoluna ömrümü adadığım milletime, gönül coğrafyamızın her yanına ve insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Aziz milletimizin şahsımıza, partimize ve ittifakımıza olan güvenini inşallah boşa çıkarmayacağız. 'Aşkınan çalışan yorulmaz.' diyerek, Türkiye için eser ve hizmet üretmeye devam edeceğiz. Hangi siyasi görüşe, kökene, meşrep ve mezhebe mensup olursa olsun, 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız. 21 yıllık iktidarlarımız döneminde bu hassasiyetimizi hep muhafaza ettik. Hizmet götürürken kimsenin inancına, oyunun rengine bakmadık.

Bölgecilik, particilik veya ayrımcılık hiçbir zaman yapmadık. Şeyh Edebali gibi 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' dedik. Yunus Emre gibi 'Yaratılanı severim Yaradan'dan ötürü.' dedik. Ahmedi Hani gibi 'İnsan, en büyük kalemin çizdiği nakıştır.' dedik. Bugün de aynı hikmet ışığının izinden gidiyoruz. Bugün de aynı idealleri, aynı ilkeleri savunuyoruz. Bugün de tüm Türkiye'ye, Hacı Bektaş'ın, Yunus Emre'nin, Pir Sultan'ın, Mevlana'nın, Ahmedi Hani'nin sevgi diliyle sesleniyoruz. Nefreti, öfkeyi, husumeti öne çıkaran değil, muhabbeti, hoşgörüyü, kardeşliği, kucaklaşmayı yücelten bir anlayışla hareket ediyoruz. 'Gelin canlar bir olalım, sevelim, sevilelim.' diyoruz. Bu samimi çağrımızın, bütün renkleri, zenginlikleri ve farklılıklarıyla 85 milyonun tamamında makes bulacağına yürekten inanıyorum."

"ESKİ DEFTERLERİ KARIŞTIRMANIN HİÇBİR FAYDASI YOK"

Türkiye'nin, her bir vatandaşının enerjisine, katkısına, fikrine ihtiyacının bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin, 85 milyonun tüm fertlerinin tıpkı bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmesine ihtiyacı var. Türkiye'nin, birliğe ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Millet olarak, bu güçlü birlikteliği yeniden tesis etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Seçim dönemi, 28 Mayıs gecesi itibarıyla artık sona ermiştir. Milli irade sandıkta iki kez tecelli etmiş, millet kesin kararını vermiştir. Türkiye, sandıkların kapanması ve sonuçların açıklanmasıyla artık yeni bir yola girmiştir. Allah'ın izniyle Türkiye Yüzyılı başlamış, ülkemizin şahlanış döneminin kapıları aralanmıştır. İnşallah bu akşam yeni Kabinemizi açıklayacağım ve yeni Kabinemizle birlikte de Türkiye Yüzyılı'nı nakış nakış işlemeye devam edeceğiz. Gecikmeden salı günü ilk Kabine toplantımızı yapacağız. Seçim gündemine takılıp kalmak, Türkiye'ye patinaj yaptırmak demektir. Müflis tüccar misali sürekli eski defterleri karıştırmanın, ülkeye de millete de hiçbir faydası yoktur. Hep birlikte önümüze bakmalı, geleceğe odaklanmalı, artık 'yeni şeyler' söylemenin mücadelesini vermeliyiz. Geçmişten, geçmişteki hatalardan ders çıkartarak, istikbali inşa etmenin gayretinde olmalıyız.

Biz, seçimler sonrasında iç muhasebesini yapan, kendini yenilemeyi, güncellemeyi başaran bir geleneğe sahibiz. Eksiklerimizi gidererek, hatalarımızı düzelterek, güçlü yanlarımızı daha da tahkim ederek bugünlere geldik. Her seçim sonrasında yeni bir sayfa açtık. Rövanş peşinde, hesaplaşma peşinde koşmadık. Haksızlığa uğrasak da hakka girenlerden olmadık. Yalanlara, iftiralara maruz kalsak da adaletten asla sapmadık. Kendi seçmenimizle birlikte bize oy vermeyenlerle de muhabbetin diliyle konuştuk."

Zaferlerle birlikte tevazuyu da büyüttüklerini, ancak ezici çoğunlukla kazandıkları 17 seçimin hiçbirinde muhalefetten böyle bir tavır görmediklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"En büyük sıkıntımız zaten ülkemizde bu noktada gerçekten gayretli bir muhalefetin olmayışıdır. Eski alışkanlıklarını terk etmeye maalesef yanaşmadılar. Milletin maslahatı yerine kendi küçük hesaplarının peşine düştüler. Samimi bir özeleştiri yapmaktan ziyade hatayı, kusuru, başarısızlıklarının sebeplerini vatandaşta aradılar. Hemen her seçim sonrasında musafahalaşmak için uzattığımız eli, hep sıkılı yumruklarla karşıladılar. Bu sefer, farklı bir tavır sergilemelerini ümit ediyoruz."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına kavuşmanın heyecanını yaşadığımız bu yılda Türkiye'nin bir 'büyük kucaklaşmaya' ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Tüm vatandaşlarımı; ilçeleri, köyleri, haneleriyle 81 vilayetimizin tamamında bir 'kardeşlik seferberliği' başlatmaya davet ediyorum." dedi.

"TÜM MUHALEFET CENAHININ ARTIK MİLLİ İRADEYLE BARIŞMASINI İSTİYORUZ"

Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin selameti açısından muhalefetin de mesuliyet bilinciyle hareket etmesini beklediklerini vurgulayan Erdoğan, "Gazetecisi, yazarı, sivil toplumu, sanatçısı, siyasetçisiyle tüm muhalefet cenahının artık milli iradeyle barışmasını istiyoruz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına kavuşmanın heyecanını yaşadığımız bu yılda Türkiye'nin bir 'büyük kucaklaşmaya' ihtiyacı olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI: 'KARDEŞLİK SEFERBERLİĞİ' BAŞLATMAYA DAVET EDİYORUM

"Buradan tüm vatandaşlarımı; ilçeleri, köyleri, haneleriyle 81 vilayetimizin tamamında bir 'kardeşlik seferberliği' başlatmaya davet ediyorum. Gün, bir olma, beraber olma, bin yıllık kardeşliğimizi perçinleme günüdür. Gün, evlatlarımızın aydınlık yarınlarına sahip çıkma günüdür. Gelin, seçim dönemindeki kırgınlıkları, kızgınlıkları bir tarafa koyalım. Gelin, küslük olmuşsa, kalpler kırılmışsa barışmanın yollarını arayalım. Gelin, hep beraber Türkiye Yüzyılı'nın inşasına omuz verelim. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını şanına, ruhuna ve manasına uygun bir şekilde 85 milyon olarak hep birlikte idrak edelim."

El birliği, gönül birliği içinde bunu başaracaklarından asla şüphe duymadığının altını çizen Erdoğan, bu davetine icabet eden tüm vatandaşlara teşekkürlerini iletti.

"TÜRK DEMOKRASİSİ RÜŞTÜNÜ DÜNYAYA BİR KEZ DAHA İSPAT ETMİŞTİR"

Başkan Erdoğan, 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçim sonuçlarının pek çok anlamının bulunduğuna dikkati çekerek, milletin, bir kez daha demokratik kazanımlarına sahip çıkarak, "durmak yok; yola, çalışmaya, hizmet ve eser üretmeye devam" dediğini söyledi.

Milli iradenin üzerine gölge düşürme girişimlerinin akamete uğradığını, tıpkı bir asır önce olduğu gibi "manda ve himaye" tekliflerini milletin yine reddettiğini dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eser ve hizmet siyaseti popülizme galip gelmiş, insanımızın basiret ve ferasetinin hafife alınmaması gerektiği tekrar anlaşılmıştır. 1950'den beri neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan darbelerle yara alan Türk demokrasisi rüştünü tüm dünyaya bir kez daha ispat etmiştir. Seçmenin yarısını dahi sandığa götüremeyenlerin attığı diktatörlük ve otokrasi iftiralarının içinin tamamen boş olduğu görülmüştür. Bu seçimlerle on yıllardır ülkemiz aleyhine yürütülen kampanyaları boşa çıkarmakla kalmadık, aynı zamanda geleceğimizi de güvence altına aldık."

"DEMOKRASİMİZİ ÖZGÜRLÜKÇÜ, SİVİL VE KUŞATICI BİR ANAYASAYLA GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Başkan Erdoğan, bu seçimlerde "Türkiye Yüzyılı" teklifinin de insanlar tarafından kabul edildiğinin görüldüğüne işaret ederek, "Bir asır önce, Milli Mücadele'sini Cumhuriyetin kuruluşuyla tamamlayan milletimiz, Cumhuriyetin ikinci asrını da Türkiye Yüzyılı'yla taçlandıracaktır. Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu vizyonumuzu adım adım uygulamaya geçireceğiz. Seçim meydanlarında halkımıza verdiğimiz sözlerin hepsinin takipçisi olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Son 21 yıldır olduğu gibi vadedilen her şeyin tek tek gerçeğe dönüştürüleceğini vurgulayan Erdoğan, "Demokrasimizi darbe ürünü mevcut anayasadan kurtararak, özgürlükçü, sivil ve kuşatıcı bir anayasayla güçlendireceğiz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal'in 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesini, hakiki manasıyla pratiğe dökmekte kararlıyız." diye konuştu.

"DAHA KARARLI, DAHA CESUR, DAHA MÜŞFİK, DAHA AKTİF BİR TÜRKİYE"

Bunları içe kapanarak, hadiseleri tribünden izleyerek değil, girişimci ve insani diplomasinin etki alanını daha da genişleterek yapacaklarını altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletinin teveccühüne iki kez mazhar olmuş bir devlet başkanı olarak, Türkiye'nin çıkarlarını savunurken artık elimiz daha da güçlenmiştir. Bundan sonra uluslararası kamuoyu; küresel krizlerin çözümünde daha fazla inisiyatif alan, bölgesinde barışın ve istikrarın tesisi için daha fazla çabalayan, Türk ve İslam dünyasının kalkınması için daha çok koşturan, mazlum ve mağdurlara daha fazla sahip çıkan bir Türkiye görecektir.

Yeni dönemde muhataplarımız karşılarında sınırları içinde ve dışında terör örgütleriyle daha kararlı mücadele eden, Mavi Vatan'da kendisinin ve kardeşlerinin hakkını daha güçlü gözeten, ekonomiden ticarete, güvenlikten demokrasiye başarı çıtasını yükselten, hasılı, her alanda daha kararlı, daha cesur, daha müşfik, daha aktif bir Türkiye bulacaktır."

ImageDünya Basını veTürk dünyası, Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"ni yakından takip etti

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ YÜCELTMEK İÇİN BÜTÜN GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA SÖZ VERİYORUZ"

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Gelecek 5 sene boyunca Türkiye Cumhuriyeti'nin şanını ve şerefini korumak, itibarını artırmak, adını tüm dünyada yüceltmek için bütün gücümüzle çalışmaya söz veriyoruz. Devletimizin varlığını, vatanımızın bütünlüğünü, milletimizin kayıtsız ve şartsız egemenliğini her zeminde koruyacağımızı taahhüt ediyoruz. 'Gayret bizden, tevfik Allah'tandır' inancıyla bugünden itibaren Türkiye Yüzyılı'nın inşası için 'bismillah' diyoruz." dedi.

Bu akşam yeni kabineyi açıklayacaklarını bildiren Erdoğan, Göreve Başlama Töreni'ne katılan devlet başkanlarına, Cumhur İttifakı'nın paydaşları ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Başkan Erdoğan, sandığa giderek özgür iradesiyle Türkiye'ye bir demokrasi şöleni yaşatan her bir vatandaşa, 85 milyonluk büyük Türkiye ailesinin her bir ferdine de teşekkür etti... Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum