Yatırımlar ve dev projeler hızlanacak! Durmak yok yatırıma devam | Türksat 6A, Süper Hızlı Tren...

Türkiye, 4 yıllık seçimsiz bir döneme girerken yeni dönemde hükümetin en önemli gündem başlıklarından bir tanesini altyapı yatırımları ve dev projelerin tamamlanması oluşturacak. Türksat 6A temmuzda uzaya gönderilecek. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren ihalesine bu yıl çıkılacak. Çukurova Havalimanı önümüzdeki günlerde açılacak. 2028 yılına kadar 1006 kilometre yeni otoyol yatırımı gerçekleştirilecek.

Türkiye 4 yıllık bir döneme girdi | Türkiye Yüzyılı'nda yatırımlar ve dev projeler hızlanacak! Türksat 6A, Süper Hızlı Tren...
Giriş Tarihi: 02.04.2024  06:52 Güncelleme Tarihi: 02.04.2024 09:00
 4 yıllık seçimsiz dönem Türkiye için büyük fırsat
Yatırımlar ve dev projeler hızlanacak! Durmak yok yatırıma devam | Türksat 6A, Süper Hızlı Tren...

Türkiye, 4 yıllık seçimsiz bir döneme girerken yeni dönemde hükümetin en önemli gündem başlıklarından bir tanesini altyapı yatırımları ve dev projelerin tamamlanması oluşturacak. Türksat 6A temmuzda uzaya gönderilecek. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren ihalesine bu yıl çıkılacak. Çukurova Havalimanı önümüzdeki günlerde açılacak. 2028 yılına kadar 1006 kilometre yeni otoyol yatırımı gerçekleştirilecek.

4 yıllık seçimsiz dönem Türkiye için büyük fırsat
Yerel seçimlerin geride kalması ile birlikte Türkiye’nin önünde seçimsiz bir 4 yıllık sürecin bulunduğuna dikkat çeken iş dünyası, bu dönemin yapısal reformlar, sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarının sağlanması için tarihi fırsat olduğunu belirtti
Seçim bitti şimdi 4 yıllık çalışma zamanı
Türkiye aylardır gündemini işgal eden 31 Mart seçimlerini geride bıraktı. 2028 yılına kadar geçecek seçimsiz dönem Türkiye’ye hayati meselelerine odaklanmak ve atılımlar için önemli fırsatlar sunuyor. Hükümet enerjisini sosyal refahın artırılmasına, 6 Şubat’ın yaralarının sarılmasına ve güney sınırlarımızdaki terörün kalıcı olarak bitirilmesine verecek.

Türkiye aylardır gündemini işgal eden 31 Mart seçimlerini geride bıraktı. 2028 yılına kadar geçecek seçimsiz dönem Türkiye’ye hayati meselelerine odaklanma ve atılımlar için önemli fırsatlar sunuyor. Önümüzdeki 4 yılı seçimsiz geçirmeye hazırlanan hükümet tam gaz icraatlara odaklanacak. Yapılacak yatırımların yanı sıra ekonomik dalgalanmaya son verecek önlemler artırılacak. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Orta Vadeli Program hedeflerine ulaşmak için çalışılacak

Türkiye, 4 yıllık seçimsiz bir döneme girerken yeni dönemde Hükümetin en önemli gündem başlıklarından bir tanesini altyapı yatırımları ve dev projelerin tamamlanması oluşturacak. Türksat 6A temmuzda uzaya gönderilecek. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren ihalesine bu yıl çıkılacak. Çukurova Havalimanı önümüzdeki günlerde açılacak. 2028 yılına kadar 1006 kilometre yeni otoyol yatırımı gerçekleştirilecek.


Üst üste gerçekleşen seçimlerle Türkiye enerjisinin önemli bir kısmını siyasete ayırmak zorunda kalırken, şimdi ise Mahalli İdareler Seçimi'nin de tamamlanmasıyla birlikte artık yatırım ve projelerin daha çok konuşulacağı bir döneme girilmiş oldu.

YATIRIMLAR SÜPER HIZLI OLACAK
Vatandaşa vadettiği yatırımları bir bir yerine getiren Hükümet, İstanbul-Ankara arası Süper Hızlı Tren (SHT) Projesi'nin ihalesine bu yıl çıkacak. Seyahat hızı 350 kilometre, süresi ise 80 dakika olacak Ankara-İstanbul SHT'nin 2028 yılına yetiştirilmesi planlanıyor.
Öte yandan 201 kilometre uzunluğundaki Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasında hızlı tren hattı çalışmaları devam ederken, proje tamamlandığında, Ankara-Bursa ve Bursa-İstanbul arası 2 saat 15 dakika olacak.

Ankara-İzmir mevcut demiryolu 824 kilometreden 624 kilometreye inerek seyahat süresi yaklaşık 3.5 saate düşecek.

313 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep hızlı tren hattı ile Adana-Gaziantep arasında seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecek.

229 kilometrelik Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı ile yolcu seyahat süresi 1.5 saate; yük taşıma süresi ise 2.5 saate düşecek. Ankara-Sivas hızlı demiryolu ile entegre olan Yerköy – Kayseri Hızlı Tren Hattı ile İstanbul-Kayseri arası ulaşım 5 Saat 15 dakika olacak. Ankara-Kayseri arasında ise ulaşım süresi 2 saate inecek.

Konya-Karaman hızlı tren projesinin devamı olan 135 kilometrelik Karaman-Ulukışla hızlı tren projesinin yapımı hızla devam ederken, Karaman-Ulukışla seyahat süresi 1 saat 35 dakikaya düşecek.

TÜRKSAT 6-A UZAYA GÖNDERİLECEK
Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 8 Temmuz'da uzaya gönderilecek ve Türkiye böylece kendi uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacak.

Böylece Türksat'ın haberleşme uyduları ile 121 ülkede 4.5 milyarlık nüfusa erişim imkanı sağlanacak.

ÇUKUROVA HAVALİMANI AÇILACAK
Mersin Tarsus'da yapımı süren Çukurova Havalimanı'nın kısa sürede açılması hedeflenirken, Yozgat ile Bayburt-Gümüşhane havalimanları da 2025 yılı içerisinde hizmete alınacak.

Böylece havalimanı sayısı 62'ye yükselecek. Trabzon Yeni Havalimanı proje çalışmaları da hızla devam ediyor.

YOL MEDENİYETTİR
Başkan Erdoğan'ın, "Yol Medeniyettir" şiarı çerçevesinde 2028 yılında bölünmüş yol ağı 31 bin 250 kilometreye, 2053 hedefi kapsamında ise 38 bin 60 kilometreye yükseltilecek.

2028 yılına kadar 1006 kilometre yeni otoyol yatırımı gerçekleştirilecek. 308 kilometre yeni otoyolun yapılmasıyla Marmara Ringi bin 255 kilometre uzunluğa ulaşacak.

2035 yılında her iki araçtan birinin elektrikli olması ve paylaşımlı seyahat oranının yüzde 14 olması beklenirken, Hasdal-İstanbul Havaalanı arasında Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi ile araç-araç, araç-altyapı haberleşmesi gibi yenilikçi teknolojilerin uygulaması gerçekleştirilecek.
Karayollarında inşası bitirilen 2 bin 282 kilometre fiber optik kablo uzunluğu 6 bin 631 kilometreye yükseltilecek.

Türkiye, geçtiğimiz yılki seçimlerin ardından para politikasını normalleştirip, açıkladığı Orta Vadeli Program ile enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ortaya koyarken, yerel seçimlerin de geride bırakılmasıyla 4 yıl sürecek seçimsiz bir döneme girdi. İş dünyasının temsilcileri, ekonomi politikalarına odaklanılması gereken bu sürecin, yapısal reformlar için tarihi bir fırsat sunduğu görüşünde. Bu dönemin sürdürülebilir büyümenin ve makroekonomik istikrarın sağlanması ile enflasyonun kalıcı olarak tek haneye indirilebilmesi için büyük önem taşıdığına işaret eden iş insanları, ekonomi yönetiminin bu konudaki kararlılık mesajlarının önümüzdeki döneme ilişkin umutları artırdığını vurguladı.



Seyit Ardıç/ASO BAŞKANI
Çalışmalarımız sürecek
Yerel yönetimlerle işbirliğimizi daha da güçlendirerek, başkentimizin ve ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Belediye başkanlarımızın 'başkentin sanayisinden sanayinin ve teknolojinin başkent hedefimize ulaşmada destek olmaya ine' devam edeceklerine inanıyorum.

Gürsel Baran/ATO BAŞKANI
Yapısal reform zamanı
Türkiye ekonomisinin ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması, sorunların çözülmesi ve kalıcı gelişmeyi sağlayabilmek için de vergi konusu başta olmak üzere yapısal reformların hayata geçirilmesine odaklanmamız gerekiyor. Ankara'nın dünya başkenti haline gelmesi için atılacak olumlu adımları bekliyoruz.



Güler Sabancı/SABANCI HOLDİNG
Muazzam bir potansiyelimiz var
Yerel seçimlerin geride kalmasıyla birlikte, önümüzde 4 yıllık seçimsiz bir dönem bulunuyor. Bu kesintisiz dönem, enflasyonunu düşürmüş, makro dengelerini kurmuş, sürdürülebilir büyüme yoluna geri dönmeye hazır bir Türkiye ekonomisi için büyük bir fırsattır. Ülke olarak muazzam bir potansiyelimiz var.

Mustafa Gültepe/TİM BAŞKANI
Seçimsiz dönem fırsat
Türkiye büyük bir demokratik olgunlukla bir seçimi daha tamamladı. Önümüzde seçimsiz 4 yıllık dönemin ülkemiz ve ihracatımız açısından en iyi şekilde değerlendirileceğine ve 2028'de mal ihracatında 375, hizmet ihracatında da 200 milyar dolarlık hedefi yakalayıp geçeceğimize inanıyorum.

Jak Eskinazi/EİB BAŞKANI
Reformlara ağırlık verilmeli
Deprem başta olmak üzere tüm konularda merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında iş birliğinin güçlendiği ve halkımızın ekonomik sorunlarının da azaldığı bir dönem olmasını ümit ediyoruz. Seçim sonrası, yapısal reformlara daha fazla ağırlık verilmeli.



Erdal Bahçıvan/İSO BAŞKANI
Ekonomiye odaklanmalıyız
Ülkemiz yerel seçim sürecini örnek bir demokratik kültür ve olgunlukla tamamladı. Artık çok ivedi bir şekilde ekonomiye ve sorunlara odaklanmak gerekiyor. Yerel Seçim sonuçlarının memleketimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Nail Olpak/DEİK BAŞKANI
Seçim gündemi sona erdi
Artık önümüzde seçim gündemini geride bıraktığımız çok önemli bir süreç var. Bu süreçte, başta enflasyonla mücadele olmak üzere, yapısal reformlar dahil atılacak tüm adımların bir an önce ve kararlılıkla yapılması geleceğimiz için çok önemli. Ülkemizin ekonomik hedeflerine hızla ulaşması, küresel ticaretteki yükselişini sürdürmesi, gelişen sanayisi ile beraber daha fazla istihdam sağlaması ve refahın dengeli dağılımı amacıyla yatırımlarla birlikte istikrarlı ve dengeli büyüyen bir Türkiye için daha fazla çalışmaya devam edeceğiz.

Rifat Hisarcıklıoğlu/TOBB BAŞKANI
Enflasyonla mücadele şart
Yerel seçimlerin geride kalmasıyla, 4 yıllık seçimsiz dönem ülkemiz için önemli bir fırsattır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var, tüm gücümüzle enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız. Enflasyonla mücadele, para ve maliye politikası eş güdümünde daha başarılı olacaktır. Fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile öngörülebilirlik güçlenecektir. Böylece teknoloji içeriği ve katma değeri yüksek yatırımlar artacaktır.



Sinan Öncel/BMD BAŞKANI
Her türlü katkıya hazırız
4 yıllık seçimsiz bir döneme girilmesi ekonomi yönetiminin elini rahatlatacak. Enflasyonla mücadele yeni dönemde en öncelikli gündem başlığı olacak. BMD olarak enflasyonla mücadeleye her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Ekonomi yönetimi de perakende sektörünün elini güçlendirecek adımlar atacaktır.

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN
İş dünyası olarak Türkiye'nin bu seçimden sonra, uygulanmakta olan ekonomik programa odaklanması gerektiğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönem, enflasyon ve yapısal reformların hayata geçirilmesi başta olmak üzere birçok sorunla kalıcı, sürdürülebilir ve rasyonel bir mücadele için çok iyi değerlendirilmelidir. Bu sayede, çevresinde çatışma ve savaşların kol gezdiği Türkiye, daha da güçlenen ekonomisi ve demokrasisiyle güvenli bir liman olmayı sürdürecektir. İş dünyası olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, tüm gücümüzle yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama devam edeceğiz.

ENERJİDE TAM BAĞIMSIZLIK
Enerjide tam bağımsız ülke olma hedefiyle karda ve denizde hidrokarbon aramacılığı artırılırken, bu yıl Trakya'da bir Doğalgaz Merkezi kurulacak.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk reaktörün inşaatında sona gelinirken, ilk reaktör bu yılsonunda sisteme test elektriği verecek. Ayrıca bu yıl Sinop ve Trakya'da da nükleer santral yapmak için çalışmalar hızlandırılacak.

Karadeniz'de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğalgazın ekonomiye kazandırılması hedefleri kapsamında yılsonuna doğru günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretim hedefine ulaşılacak.

Gabar'da ise şuan günlük 37 bin varil petrol üretilirken, bu ay 9 yeni kuyu daha açılacak. Böylece ilk etapta üretimin günlük 50 bin varile, yıl sonunda da 100 bin varile çıkarılması amaçlanıyor.

DEPREM BÖLGESİNDE 200 BİN KONUTUN TESLİMİ YAPILACAK
Deprem bölgesinde yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı 350 bine ulaşırken, bunların 200 bini bu yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edilecek.

Yapımı süren ve ihale aşamasındaki konutların illere göre dağılımı ise şöyle:
"Adana 8 bin 138, Adıyaman 37 bin 813, Diyarbakır 8 bin 660, Elazığ 7 bin, Gaziantep 28 bin 116, Hatay 101 bin 335, Kahramanmaraş 46 bin 743, Kilis 2 bin 582, Malatya 48 bin 837, Osmaniye 8 bin 410 ve Şanlıurfa 9 bin 432.

ALIM GÜCÜ YÜKSELTİLECEK

Kovid-19 salgının ardından tüm dünyada başlayan ekonomik dalgalanmadan Türkiye de etkilenmişti. Hükümet gıda, konut ve otomobilde fahiş fiyatın önüne geçmek için daha sıkı önlemler alacak. Yüksek enflasyondan kurtulmak için atılan adımlar yılın ikici yarısında meyvesini verecek. Haziran ayının ardından enflasyonun düşmesiyle birlikte vatandaşın alım gücünü yükseltilecek adımlar atılacak. Enflasyonu tek haneye düşürmek de ana hedeflerden biri olacak.

EMEKLİLERİN DURUMU

Seçimin kaderini belirleyen seçmen kitlesinden biri de emekliler olarak görülüyor. Seçim öncesinde emekliye verilen zam toplumun büyük bir kesimi tarafından tartışmaya neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da seçim öncesi “Temmuz ayında, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre, emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız” açıklamasını yapmıştı. Hükümet emeklilerin durumunu göz önünde bulundurarak temmuz ayında emeklilere yapılacak zam oranı üzerinde kapsamlı bir çalışma yapacak.

TERÖRLE MÜCADELE TAM GAZ

Sınırların içinde terör örgütü varlığını yok eden hükümet sınır ötesi operasyonlara da hız kesmeden devam edecek. Havadan devam eden operasyonlara kara operasyonları ile destek verilerek yaz sonuna kadar özellikle Irak sınırı terör varlığından arındırılacak.

MYK toplanıyor: AK Parti’de ‘sandık’ muhasebesi

AK Parti, beklediğini bulamadığı 31 Mart seçimlerine ilişkin aksayan yönleri araştırmaya başladı. Seçim sonrası ilk muhasebe, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “öz eleştirilerini cesaretle yapacakları” vurgusu çerçevesinde aday tespiti, seçim kampanyası ve stratejisine ilişkin ilk değerlendirmeler yapılacak.

YOL HARİTASI NETLEŞECEK

AK Parti, bugün toplanacak MYK’da seçim sonuçlarını en ince ayrıntısına kadar analiz edecek, oy kayıplarının sebepleri masada olacak. İl bazında seçimlere katılım oranında yaşanan düşüşler ve oyların düştüğü bölgedeki iller tespit edilerek, o ile göre oy kayıplarının nedenleri araştırılacak. Aynı zamanda seçmenin mesajları değerlendirilecek. Yapılacak olan analiz ile değerlendirmeler doğrultusunda AK Parti, yeni yol haritasını oluşturacak. Seçimlere ilişkin raporlar da Erdoğan'a sunulacak.

Meclis'te mesai başlıyor

Yasama faaliyetlerine seçim nedeniyle ara veren TBMM rutin mesaisine dönüyor. TBMM Genel Kurulu'nun, bugün aç kapa yaparak çalışma takvimini başlatması ancak rutin mesaisine 16 Nisan'da dönmesi bekleniyor. Meclis'in gündeminde görüşülmeyi bekleyen iki teklif bulunuyor. İliç'teki maden faciası sonrasında görüşmeleri ertelenen enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis 'in ilk gündem maddesi olacak. Diğer teklif de sektörden gelen tepkiler nedeniyle askıya alınan Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Kanun Teklifi olacak. Bu teklif, yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenlerin diğer şartları yerine getirmeleri halinde Türkçe turist rehberi olabilmesini düzenliyor. Zülfikar Gençtürk
15-temmuz.net haberleri